Sarah J. Maas - A court of thorns and rosesA Court of Thorns and Roses
Sarah J. Maas
ISBN: 978 16 196 3444 2
Bloomsbury
Reeds verschenen
★★★★★
Verschijnt binnenkort in het Nederlands bij Unieboek/Het Spectrum

Afgelopen zomer was ik op vakantie en had ik de boeken die ik nog niet had gelezen van Sarah J. Maas op mijn e-reader mee. Ik wist niet wat ik met A Court of Thorns and Roses (ACOTAR) aan moest, want ik wilde dolgraag dat mijn favoriete schrijfster de serie Throne of Glass afschreef in plaats van aan iets nieuws te beginnen. Op dit moment is die mening 100% gedraaid, ik wil dat én het vervolg van Throne of Glass én het vervolg op ACOTAR snel verschijnt!

Wat kan Maas schrijven zeg. Maas neemt je meteen in het verhaal van Feyre waar je een ongelofelijk sympathie mee voelt. Haar thuissituatie is op zijn minst belabberd. Haar familie is vervallen nadat haar vader niet meer kon werken. De trots van haar zussen en vader zorgen ervoor dat er geen inkomsten meer binnenkomen, het laatste geld is weggeteerd en dat Feyre die altijd al wat uitzonderlijk was voor het eten moet zorgen door in het bos te jagen. Dit is echter niet zonder gevaar. Altijd liggen de duistere Faerie op de loer die je meesleuren en betoveren. Genoeg reden om uit het bos te blijven dus. Natuurlijk doet Feyre dit niet en ontmoet ze een Faerie waarna een stroom gebeurtenissen haar meevoeren naar het land van de Faerie en ze komt te wonen op het landgoed van Tamlin. Tamlin wie zijn gezicht en dat van alle andere Faerie op het landgoed gemaskerd is. (Ik kan niet wachten op een kostuum party a la ACOTAR!)

Je zou kunnen zeggen dat het verhaal dan een tijd komt stil te liggen. Feyre probeert uit te zoeken hoe ze vanuit het landgoed weer thuis kan komen, maar ontdekt al gauw dat dit onmogelijk is door de gevaren die het landgoed omringen. Ze begint zich te specialiseren in haar enige hobby waarbij ze zich goed voelt – schilderen – en voert ondertussen een battle met Tamlin. In die zin lijkt het verhaal op Beauty and the Beast, maar ik vind de vergelijking ook heel ongepast. Beauty and the Beast stopt hier namelijk. ACOTAR gaat verder. De karakterontwikkeling in dit stuk is echter wederom fenomenabel. Dat een schrijver personages zo tot leven kan brengen in een verhaal waar op dat moment weinig actie in zit is ontzettend knap. En het zijn niet alleen de hoofdpersonen die goed uitgewerkt zijn, ook Lucien, Alis en de dode Andras komen geheel tot leven in het verhaal. De duistere verleidende kracht van Amarantha en Rhysand zijn werkelijk waar te voelen tijdens het leven. Daarnaast zijn deze personages niet feilloos. Denk aan Vuur & As hierbij. Doordat de personages gebreken hebben, zwak zijn op momenten zijn ze sterker en mooier.

ACOTARDe plotwisseling die Maas introduceert is uniek en komt volslagen uit het niks. Ja je voelt wel dat er nog iets aan moet komen. Er worden kleine hints gelegd, maar wat precies achter alles schuilt wordt maar niet duidelijk. Het verhaal is daardoor op momenten erg duister maar klaart dan snel weer op. Dat duistere komt dan opeens volledig terug en draait zichzelf om naar in en in zwart. Je word als lezer echt volledig omver geblazen door het einde. Dat is zowel hartverscheurend en niet te bevatten als prachtig om je bij in de handen te klappen. Ik heb nog een tijd als een zombie lopen staren toen ik dit verhaal uit had.

Ook mooi is de afwerking van het verhaal. Alle lijnen komen samen en worden afgewerkt op één na. Zo heb je een in feite een afgerond verhaal met een kleine opening voor een tweede deel. Een tweede deel dat op dit moment ter correctie bij de Engelse uitgever ligt en waar ik vol spanning op wacht.

Maas schreef hier een diehard fantasy-verhaal waarvan ik niet snap dat het bij young adult wordt ingedeeld. In dit geval is het label young adult echt een verkooptruc. Het niveau van Maas is ongelofelijk hoog. Haar verhalen ontzettend goed uitgedacht. ACOTAR is verslavend. Komend voorjaar zal het boek ook in het Nederlands verschijnen. Ik ben niet zo weg van de vertaalde titel en ook het omslag vind ik in versimpelde stijl lang zo mooi niet. Laat staan dat ik blij ben met een paperback editie. Toch zal het uiterlijk het innerlijk nooit kunnen ondermijnen. Dit boek is verschrikkelijk sterk. Maak je klaar om totaal verslonden te worden door Maas haar schrijfmagie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *