C. S. Pacat - Captive PrinceCaptive Prince
C. S. Pacat
Penguin Putnam Inc
Reeds verschenen
★★★★★

Als fanatieke Sarah J. Maas-fan ben ik geabonneerd op haar nieuwsbrief. Zo blijf ik op de hoogte van al haar nieuwtjes en van de boeken die zij leest. Ook op twitter volg ik mijn meest favoriete schrijfster en nadat ze daar een aantal keer een boek had genoemd en Maas het boek vervolgens nog eens uitgebreid aanbevool in haar nieuwsbrief moest ik dan maar actie ondernemen: het e-book van Captive Prince werd gekocht en op mijn e-reader geplaatst om in de vakantie te gaan lezen. Ik had geen idee waar het over zou gaan, want ik had niet de moeite genomen om de flaptekst te lezen. Immers, als Sarah J. Maas zegt dat iets goed is.. dan moet dat wel zo zijn! En oh ze had gelijk.

Damen is a warrior hero to his people, and the rightful heir to the throne of Akielos, but when his half brother seizes power, Damen is captured, stripped of his identity, and sent to serve the prince of an enemy nation as a pleasure slave. Beautiful, manipulative and deadly, his new master Prince Laurent epitomises the worst of the decadent court at Vere. But in the lethal web of Veretian politics, nothing is as it seems, and when Damen is caught up in a dangerous play for the throne, he is forced to form an alliance with Laurent to survive and save his country. For Damen, there is just one rule: he must never reveal his true identity. Because the one man Damen needs is the one man who has more reason to hate him than anyone else . . .

Onbewust had ik mij ingebeeld dat het boek vergelijkbaar zou zijn met het werk van Maas. Dat is niet helemaal onjuist, maar het is zeker ook niet waar. Het schrijfniveau is vergelijkbaar, de uitwerking en de diepgang van het verhaal ook. De lijn van het verhaal niet. Ik twijfel eigenlijk of dit boek ingedeeld mag worden bij fantasy. Er zit namelijk niks van magie, magische wezens of onverklaarbare fenomenen in. Wel introduceert Pacat nieuwe culturen, tradities en werelden die niet te vergelijken zijn met iets dat ik kende of wilde kennen. Het boek is namelijk gruwelijk en beschrijft situaties waar je als lezer heel snel bij weg wilt rennen. In die zin is het zeer vergelijkbaar met scenes uit De Wetten van de Magie van Terry Goodkind. Ik heb er van genoten, maar ik heb af en toe een flinke adempauze moeten nemen om wat beelden van me af te zetten.

Belangrijk om te noemen is ook dat je dit boek absoluut niet moet gaan lezen als je preuts bent of als je niet tegen de beschrijving van folteringen kan. Pacat beschrijft een samenleving waar verkrachting, groepsverkrachting, naaktheid, kindermisbruik, foltering, seks tussen mensen van hetzelfde geslacht en manipulatie aan de orde van de dag is. Ze beschrijft dit op een zeer erotische wijze en hoewel je als lezer gruwelt van alles wat beschreven wordt, is het tegelijkertijd ook opwindend en sensueel. In een bepaald opzicht kun je dit boek als geschreven porno zien. Pacat opent behoorlijk wat deuren door seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht de norm te maken in plaats van man-vrouw relaties. De openheid waarmee zij schrijft en dat zij zich niet beperkt voelt door onze dagelijkse normen en waarden zorgt ervoor dat er een verhaal ontstaat dat grenzen verschuift en je blik opent. Een blik op een gruwelijke wereld met normen en waarden die in vroegere tijden en in andere culturen misschien ook de onze zijn geweest, maar ook nu zullen plaatsvinden in bijvoorbeeld Nigeria of onder het regime van IS.

C. S. Pacat - quote captive princeDe samenlevingen die worden beschreven doen mij nog het meest oud-Grieks aan. Je weet wel: Spartaanse en Trojaanse tijden. Nadat ik zo genoten had van The song of Achilles kon ik een dergelijk verhaal wederom waarderen. Damen is daarnaast het perfecte hoofdpersonage. Knap, sterk, koppig en slim. Hij krijgt dingen te verduren die je je ergste vijand niet toewenst, maar blijft sterk zowel fysiek als moreel. Het enige dat verwarrend is in het boek is dat zijn tegenstander Laurent die ook een kroonprins is, mentaal zoveel sterker staat. Ik vroeg mij ernstig af hoe het komt dat Damen niet zo mentaal ontwikkeld is als Laurent. Waarom hij niet zo geducht is in discussies en manipulatie en daardoor in feite niet opgewassen is tegen zijn vijandelijk koninkrijk. Misschien heeft Pacat Damen zo gecreëerd om zijn onschuld nog meer te benadrukken. Toch krijg je als lezer hierbij het idee dat er iets niet klopt.

Captive Prince is slecht te verkrijgen omdat het boek oorspronkelijk in self published editie is verschenen. Ik werd dus ook gedwongen om het e-book te kopen. Als het goed is wordt het boek op het moment herdrukt en ik kan niet wachten totdat ik het kan bestellen. Dit boek is van ontzettend hoog niveau! ‘Fantasy’ voor gevorderden. Tijd om in het vervolg te duiken 😉

Heb jij het boek al gelezen? Zo ja, bij welk genre zou jij Captive Prince indelen? En voelde jij je ook ietwat ongemakkelijk bij de scenes maar heb je er desondanks van genoten? Laat het me weten in een reactie!

 

2 reacties:

 1. Woorden kunnen niet beschrijven hoe geweldig ik deze serie vind. Ik herlees dan ook minstens een van de boeken elk jaar. Een paar weken geleden heb ik bovendien eindelijk het laatste deel van deze fantastische serie mogen lezen. Het prachtige einde waar ik al jaren op wachtte, wat natuurlijk wederom een super boek was om te lezen. Oh ik hou zo van Damen en Laurent, het verhaal en de wereld die C.S. Paat heeft gecreëerd! <3

  Ik zou deze serie toch als fantasie indelen en dan historische fantasie, als dat bestaat? Het is natuurlijk geheel verzonnen, maar het doet me heel sterk denken aan de Griekse samenleving als het gaat over het land van Damen en de middeleeuwen als het gaat om het land van Laurent.

  Sommige scenes waren inderdaad behoorlijk heftig, maar zoals jij aangaf verruimt het ook je denkwijze. Laat je beseffen dat ons verleden niet altijd over rozen ging. Klopt helaas inderdaad dat op sommige plekken dit nog steeds aan de gang is, hoewel ik niet denk dat het dan ook om same sex relaties…

  Hoe bedoel je dat het boek moeilijk is om aan te komen? Ik heb alle drie de delen gewoon bij Bol.com kunnen kopen, onlangs?

  Veel plezier met het lezen van het volgende deel, mijn favoriet van de serie 🙂

  • Leuk een mede fan!

   Inderdaad wat er nu gebeurt in de wereld zal geen same sex zijn. Desondanks is het niet minder verschrikkelijk en ik vind het erg mooi dat het boek de lezer daarbij echt de ogen opent. Echt een nadenk boek.

   Het boek is een tijd in herdruk geweest – tot zeker een maand geleden. Een levertijd bij bol.com van meer dan 6 weken. Nu staat het weer op 2 dagen, dus het boek zal weer leverbaar zijn gelukkig ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *