Dochter ToraghVorige week werd ik verrast door een opmerking in de uitgeverij toen er een stapel boeken binnenkwam. ‘Het boek met de lesbiennes!‘ Huh wat? Wat is dit? Het zorgde ervoor dat het boek direct mijn aandacht had. Waarom werd deze opmerking gemaakt? Ons nieuwste fantasy-boek, dat net van de drukker was gekomen, werd uit een doos gehaald. De Dochter van de Toragh van Tisa Pescar een boek over een meisje dat verliefd werd op een ander meisje – in een fantasywereld. Iets dat ik nog niet eerder in een fantasyboek was tegengekomen. Ik wist dan ook meteen dat ik deze blogpost wilde schrijven, want ik besefte me meteen: boeken geven aandacht aan maatschappelijke kwesties.

LHBT-verhalen zijn ondertussen gelukkig een redelijk normaal fenomeen geworden. Je hebt zelfs LHBT-boekenwinkels die een speciaal geselecteerd assortiment hebben! Ik begon met mijn eerste LHBT-boek toen ik een jaar of 14 was. Ik geloof dat Zij en Haar van Dirk Bracke nog steeds een titel is die in elke bibliotheek staat. Echter dit is een roman die zich in deze wereld en tijd afspeelt. Een LHBT-verhaal in een fantasy-roman… dat ben ik alleen nog maar in de zijverhalen in een fantasy-boek tegengekomen.

Ik ga hier een stelling geven: als een maatschappelijke kwestie in een fantasy-boek voorkomt als een probleem, wordt het toch wel tijd om de maatschappelijke kwestie eens geen kwestie meer te maken in de gewone wereld. Ik ken een heleboel mensen die LHBT-relaties geen probleem vinden, maar ik weet ook dat dit niet bij iedereen het geval is en dat LHBT’s daar vaak nog tegenaan lopen.

Waarom deze stelling? Zij en haarFantasy-boeken zijn ingewikkeld. Vaak worden er compleet nieuwe werelden verzonnen, met andere filosofieën, maatschappijen en wezens. Daarom wordt er (naar mijn idee) niet vaak van een standaard romance afgeweken. Dat is ook niet nodig, de wereld is al interessant genoeg. Dat Piscar dit wel doet in De Dochter van de Toragh is bewonderingswaardig en getuigd van het lef om een nieuwe hoek in te slaan. Fantasy-boeken vertellen over andere maatschappijen: vaak over vreemde maatschappijen. En ik denk als in een fantasy-boek een anti-LHBT maatschappij wordt beschreven, dit als een vreemde maatschappij zou moeten worden beschouwd en in de onze zou dit normaal moeten zijn.

Ik heb door dat deze mening waarschijnlijk niet bij elk fantasy-verhaal opgaat, maar laat ik voorop stellen dat ik de kracht van fantasy-boeken vind dat ze je vaak dieper over dingen laten nadenken. Ze reiken nieuwe ideeën aan. Piscar laat dit in haar boek ook zien en ik ben blij dat ze dit onderwerp één van de centrale thema’s uit het boek heeft gemaakt. Door een nog steeds bediscussieerd thema centraal te stellen zorgt ze ervoor dat mensen in een andere context na gaan denken over LHBT-relaties. Daarnaast is het fijn om ook in de fantasy-boeken eens een doorbreking te zien van het normale verwachtingspatroon van relaties.

5 reacties:

  1. Ik vind het echt heel tof dat we tegenwoordig ook in fantasy en science fiction aandacht is voor LGBT, dat betekent volgens mij (hopelijk) dat het steeds meer sociaal geaccepteerd raakt. En dat we er in het echte leven écht geen probleem meer van mogen maken!

  2. Nu wil ik dit fantasy verhaal. Ha.

  3. Blij dat ik dit boek heb gelezen! Helemaal eens dat dit thema genormaliseerd zou moeten zijn!

  4. Geweldig, ga ik lezen. Ik ben ook begiinend fantasy schrijver en ben bezig met een serie, maar dat zal nog even duren. LHBT (LGBT) is prominent aanwezig in mijn voorgenomen boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *