Samuel Bjørk - De doodsvogelElke maand interview ik mijn moeder over een boek dat ze gelezen heeft. Deze week gaat het over De doodsvogel van Samuel Bjørk. Hij is een Noorse thrillerschrijver en Mem las al eerder Ik reis alleen van hem. Benieuwd of het vervolg haar ook pakte? Lees dan gauw verder.

Het tweede boek in de serie van de Noorse schrijver Samuel Bjørk. Is het tweede boek net zo goed als het eerste? Waar verschillen ze in?

In het eerste boek heeft Bjørk wel een bepaald venijn en daarmee een andere vorm in detectives gevonden. Hij hanteert in het tweede boek deze zelfde vorm en daarom krijg je als lezer een bepaalde verwachting naar het boek toe. Maar hij slaagt erin. Het is wederom ontzettend spannend en de plotopbouw zorgt ervoor dat je het boek niet meer wilt loslaten. Ja dit boek is net zo goed als deel 1. In De doodsvogel wordt het privéleven van de hoofdpersoon bedreigd: dat concept kan clichématig zijn, maar Bjørk weet dit gegeven in een vorm te draaien dat het realistisch wordt.

Het achtergrondmotief van het verhaal zit echter in een hele andere hoek dan in Ik reis alleen, dus dat is een verschil. De sfeer, realisme en de spanning is hetzelfde als het eerste boek en dat maakt dit boek ook weer fantastisch.

De doodsvogel is een detective, is dit een realistisch detective verhaal?

Ja, Bjørk schetst een onderzoek zoals die meestal bij een zaak is. Een kleine aanwijzing zorgt voor de doorslag. Goed rechercheurswerk zorgt ervoor dat je kleine zaken en onregelmatigheden vindt. Alle opties die er te onderzoeken zijn zijn na gegaan. Het door-rechercheren en alle losse eindjes invullen zodat er onregelmatigheden aan het licht komt maakt het boek echt een goede detective. Bjørk omschrijft dit ontzettend goed. Het plot is daarmee erg sterk.

Een detective voor iedereen?

Nou het einde is wel redelijk schokkend. Dus als je een zwakke maag hebt, zou ik het niet lezen. Het boek is behoorlijk heftig. Ook de achtergrondverhalen zijn behoorlijk heftig. Het verhaal vraagt wel een bepaalde psychologisch inzicht. Er worden bepaalde zijden van de mensheid belicht die niet altijd even fraai zijn maar wel realistisch zijn.

Zet het boek aan het denken?

Ik denk dat het boek veel mensen wel een impact kan geven. Je begint je wel af te vragen hoe de mensheid op zich met dingen bezig is. Het eigen belang lijkt veel voorop te staan in deze wereld. Overal worden spelletjes gespeeld en je vraagt je daardoor wel eens af waar dit voor nodig is.

Hoeveel sterren geef je De doodsvogel?

★★★★★ – Wanneer komt boek drie??

2 reacties:

  1. Ik hoor veel goede dingen over deze boeken, maar heb zelf nog geen enkel boek van deze schrijver gelezen. Wordt wel eens tijd! 🙂

    • Ja zeker proberen! Ik hoor er echt niks dan goeds over! Ben zelf niet zo’n thriller-lezer, maar wil dit dan nog wel proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *