Informatie de halskettingVorige maand las ik dit boek van een beginnende schrijfster. En ik heb zwaar zitten twijfelen wat ik er mee aan moest in deze recensie. Debutanten vind ik heel lastig te beoordelen omdat ik niet zo goed weet hoe hoog je de standaarden mag zetten van tevoren. Moet een boek van een debutant net zo goed zijn als die van een bestseller schrijver? Dat lijkt bijna onmogelijk. Maar ook debutanten worden soms bestsellers.. Daarom hier een recht door zee recensie van het boek De halsketting.

Uiterlijkheden

De halsketting werd uitgegeven bij uitgeverij Zilverbron en uit ervaring spreek ik dat ik de omslagen van Zilverbron vaak niet mooi vindt. Ik vind ze vaak zichtbaar gephotoshopt en lelijk. Ik zou dan ook zelden een boek van Zilverbron toevallig oppakken in de winkel. Het enige mooie omslag dat ik ken van ze is die van TerraFabula en ik was dan ook meteen geprikkeld om dat boek te gaan lezen. De recensie van TerraFabula kun je daarom binnenkort lezen op Fantasywereld.nl. Het omslag van De halsketting vind ik niet slecht. Duidelijk is dat het boek dus over een ketting gaat. Jammer genoeg klopte de beschrijving van de ketting niet met de ketting op de voorkant van het boek. Ik denk daarnaast dat het omslag wel wat dramatischer had gekund. Het boek telt net 200 pagina’s maar heeft een ontzettend groot lettertype. Hoewel je dus snel het boek uit hebt, is het boek daardoor niet echt volledig. Het is meer een iets te uitgewerkt kort verhaal en ja dat kon je aan de inhoud ook merken. Het boek is bewust dikker gemaakt met het lettertype terwijl de schrijfster ook gewoon het een ingewikkelder en spannender verhaal had kunnen maken. Daarnaast val ik op mega dikke boeken. De halsketting wist me dus niet op zijn looks te veroveren.

Verhaal

Het concept van De halsketting is wel fascinerend, maar de uitwerking een stuk minder. Een vloek zeg ik altijd yes tegen en tijdreizen ook. Maar de halsketting speelt eigenlijk maar een minimale rol in het verhaal en is meer een detail die het verhaal minder spannend maakt dan spannender. Honoustly vind ik dat alles Lara veel te makkelijk af gaat. Je kunt niet echt merken dat ze het moeilijk heeft in de Middeleeuwen. Ja ze heeft wel honger en merkt dat ze magerder wordt, maar het is niet dat je je zo verbonden met haar gaat voelen en het idee heeft dat ze het echt moeilijk heeft. Het verhaal zelf is erg bij elkaar gekunsteld. Frederiks heeft een aantal spannende details bedacht en het verhaal werkt zich daar erg kunstmatig naar toe. De momenten tussen de ‘spannende’ momenten zijn ontzettend saai en staan werkelijk alleen maar in dienst van het verhaal. De gebeurtenissen daarnaast zijn niet heel erg realistisch en erg gemaakt. Zo is het wel heel erg makkelijk voor Lara dat ze tot tweemaal toe vrienden weet te maken als ze in een onverwachte situatie belandt. Ze is nooit alleen en heeft het daardoor nooit echt moeilijk. Het begrip dat de Middeleeuwers voor haar hebben is ook verre van realistisch. Ze komt wel de meest open minded mensen tegen die je kan verwachten. Daarnaast komt alles wel heel erg op zijn pootjes terecht allemaal in het verhaal.

Schrijfstijl

Oké bovenal goed aan dit boek is, is dat het vlot geschreven is. Ja er zijn heel veel onnodige details en er wordt te veel informatie gegeven in dialogen. Maar de dialogen lopen wel vlot en het boek is gemakkelijk te lezen. Frederiks weet van A tot Z wel een verhaal weer te geven. Een verhaal dat beter doordacht had moeten worden en veel beter gecorrigeerd, maar het boek is echt wel een verhaal dat je zo zou kunnen voorlezen. Qua niveau is het zeker geen young adult. Daarvoor is het te simpel en niet spannend genoeg. Eigenlijk is het boek te vergelijken met de boeken van Thea Beckman. Ik zou het dan ook aan 10 tot 12 jarigen aanbevelen of als voorleesboek geschikt vinden. Je kan je namelijk gemakkelijk inleven in de situaties hoewel die niet realistisch zijn en het te veel aan uitleg past goed in een boek om voor te lezen.

De halsketting

Conclusie

Zou ik dit boek aanraden aan een young adult-lezer? Nee. Was het boek slecht? Nee. Ik denk dat Frederiks met De halsketting een redelijk debuut heeft geschreven, dat al beter had kunnen zijn met een paar kritische aantekeningen van de uitgever. Het boek was niet echt spannend en erg bij elkaar geraapt. Alsof Frederiks van tevoren drie punten op papier had gezet die moesten gebeuren en alles daar omheen heeft proberen te weven in plaats van een vloeiend verhaal te schrijven. Maar het boek leest makkelijk en zou voor een beginnend publiek best wel vermakelijk zijn. Dus ik zeg keep it going en koop dit boek voor je broertje of zusje 😉

Wat is jouw ervaring met debutanten? Vertel het me in de reacties !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *