Diana Gabaldon - De reizigerDe Reiziger
Diana Gabaldon
ISBN 978 90 225 7696 0
De Boekerij
Reeds verschenen
★★★★★

Vorig jaar verscheen de razend populaire tv-serie Outlander bij tv-zender Starz. Ik hoorde er een paar keer van en dacht laat ik het eens uitproberen. Om volkomen en volledig hopeloos verliefd te worden. Nu bleek al snel dat er ook een boekenserie van de tv-serie is waar de afleveringen bijna letterlijk op gebaseerd zijn. Zoals jullie weten gebeurt dat vrijwel nooit bij een verfilming. Ik had het hier over met Mem en zij vertelde mij dat die boeken al jarenlang in de fantasy-sectie in onze kast staan. Nog erger: dit was de enige serie die ik nooit aangeraakt had, omdat ik de omslagen zo donker vond. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan en bracht een aantal maanden geleden deel 1 mee naar mijn kamer. Daar begon ik vorige week in en de 736 pagina’s waren binnen enkele dagen uitgelezen. Ik offerde er mijn studietijd aan op, maar wat heb ik genoten.

Als Claire Randall kort na de Tweede Wereldoorlog voor de tweede keer op huwelijksreis gaat naar Inverness, biedt het adembenemende berglandschap van de Schotse Hooglanden aanvankelijk de gewenste rust. Tot Claire tijdens een wandeling per ongeluk een steen aanraakt die deel uitmaakt van een eeuwenoude magische kring van stenen en wordt teruggevoerd naar het verleden, naar het Schotland van de achttiende eeuw. Als Sassenach, een buitenstaander en Engels bovendien, wordt ze al snel het doelwit van samenzweerders die de belangen van de verschillende clans behartigen, en zo raakt ze betrokken bij de Schotse onafhankelijkheidsstrijd. Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens hopeloos verliefd op de aantrekkelijke clansman James Fraser van de clan MacKenzie…

Dit boek was werkelijk waar een zegen. 736 pagina’s en je vliegt er doorheen. De leesstijl is nooit te ingewikkeld, het verhaal is altijd boeiend en er zit een heerlijk tempo in het boek. Er gebeurt veel in het boek door de dikte, maar het voelde vertrouwd. Toen ik jonger was en dit soort pillen las had ik er geen moeite mee en de laatste tijd heb ik het gevoel dat alle boeken zo traag zijn. Met dit boek voelde ik me weer thuis. De grootste complimenten daarvoor gaan natuurlijk naar de vertaler, die de tekst soepel heeft laten weten te lopen en het Engels en Schots op gepaste momenten in tact heeft gelaten. Zie dus niet op tegen de dikte van het boek, want je leest het boek zo uit. Daarnaast mocht je de serie al hebben gekeken: het boek is net zo mooi, waar niet mooier omdat je nog meer in het verhaal zit. Het boek is in die zin nog emotioneler en nog completer. Hoewel de verfilming bijna niks heeft gemist.

De personages zijn magnifiek en levensecht. De grootste complimenten gaan daarin uit naar Claire en Jamie die beide een eigen persoonlijkheid met hun eigen historie, karakters, tikken en manier van zeggen en denken hebben die klopt met hun voorgeschiedenis. Hun karakters komen voort uit hun levenservaringen, iets dat in veel boeken vaak niet geheel klopt. Claire en Jamie komen daarentegen werkelijk tot leven. Opgepast though: Claire en Jamie zijn volwassen – zeker voor de tijd waarin het afspeelt – dat betekent dat ze ook volwassen dingen doen en dus heel veel seks hebben. Mocht je preuts aangelegd wezen, begin dan gewoon niet aan het boek. Gabaldon beschrijft alles in details en je word er als lezer vanzelf ook opgewonden door. In die zin is het boek op momenten geschreven porno. Ik heb er van genoten, maar niet iedereen zal dat kunnen. Mocht je ooit een opmerking zien dat dit boek lijkt op 50 shades of Grey.. ik heb 50soG niet gelezen, maar ik denk dat deze vergelijking wordt gemaakt door deze scenes. Bedenk echter wel dat de beschreven scenes in De Reiziger altijd in dienst van het verhaal zijn, dat het boek niet om seks draait en dat de schrijfstijl van Gabaldon fenomenaal is. Ik zou deze vergelijking dus nooit willen maken.

outlander quote

Niet alleen is het boek volwassen om de seks maar ook zijn de beschreven martelingen niet voor kinderen geschreven. Wederom hierbij een waarschuwing. Blijf bij het boek vandaan als je hier niet tegen kan. Gabaldon heeft de extreemste marteling die er bestaat beschreven: de marteling van de geest. Ik vond het zelf gruwelijk en moest af en toe een pauze nemen. Mede omdat ik nogal een levendige fantasy heb, ik niet tegen onrechtvaardigheid kan en veel inlevingsvermogen heb. Dit was niet leuk, maar wederom in dienst van het verhaal en ik denk wel dat het één van de sterkste stukken in het boek is.

Dan is het laatste dat ik wil aanstippen de tijd en setting van het boek. Ik ben een historica en verliefd op de 17e en 18e eeuw. Daarnaast heb ik iets met Ierland en Schotland. Gabaldon heeft de tijd erg realistisch neergezet. Ruw maar beeldschoon in zijn puurheid. Het leven van alledag was voor de vrouw in die tijd niet erg leuk, met verkrachters om elke hoek. Dat wordt getoond. Daarnaast heeft Gabaldon geprobeerd om de verschillende levenswijzes en mentaliteit van de eeuw natuurgetrouw neer te zetten. Dit doet ze ook in het begin van het boek dat zich afspeelt net na de Tweede Wereldoorlog. Om terug te gaan naar deze tijden is werkelijk magisch.

Zoals jullie wel door hebben vind ik dit boek dus fantastisch. Lees het dan ook zeker als je geen te tere ziel hebt! De vervolgdelen zijn ook allemaal zo mega dik. Ik hoop daar snel in te kunnen beginnen, maar ja het kost wel een aantal volledige dagen lezen om de boeken uit te krijgen. Ik garandeer je met deze boeken urenlang plezier en tijd die voorbij vliegt! Dus heb je een aantal uren te sparen, je weet wat je te doen staat. Een historisch meesterwerk voor de fanatieke lezer. Wil je het boek nu ook lezen? Het is nu voor maar € 12,50 te verkrijgen in de editie met het omslag van de tv-serie.

NB: ik keek de trailer van seizoen 2 van de tv-serie gelijk naar het lezen van dit boek en mijn hart brak in 10.000 kleine stukken. Doe dit dus niet! Je kan het niet aan. Hierbij wel de trailer van seizoen 1 <3 Ook leuk: een Nederlandse Lotte Verbeek speelt een rol in het eerste seizoen. Echt je hoort het niet!

Heb jij het boek al gelezen of de serie al gezien? En ben jij ook zo gek op James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser? Deel je liefde hieronder!

5 reacties:

  1. De eerste keer dat ik de reiziger las ging er een nieuwe wereld voor me open. Een geweldige wereld met heerlijke personages en spannende avonturen. Een wereld waar ik nu nog graag naar terug keer.
    Het tweede boek vond ik nog net zo geweldig, maar daarna zwakte mijn liefde af. Vanwege spoilers zal ik niet uitweiden, maar ik kon me steeds minder in de personages verplaatsen. De eerste twee boeken blijven echter mijn favoriet en als het kan herlees ik ze graag.

    Ik was dan ook super enthousiast toen er een serie over gemaakt zou worden en ben dan ook een trouwe volger. De rol van Jamie kan niet beter gekozen zijn! Heb dan ook veel zin in om ook het tweede deel te gaan kijken 🙂

  2. Mooie recensie, ik heb het boek nog niet gelezen.

  3. Dit lijkt me wel een mooi boek, maar de dikte schrikt me wel erg af haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *