John Grisham - De verdedigingWaarom blijf je boeken van John Grisham oppakken?

In Grishams boeken zit altijd wel een goed verhaal en het is meestal wel een verhaal dat intrigeert. De verhalen hebben eigenlijk altijd verrassende wendingen en zijn daarmee uniek. Het is altijd wel een verassing wat het einde gaat brengen.

Waarmee onderscheidt John Grisham zich van andere schrijvers?

Het gaat eigenlijk altijd over advocatuur of wettelijke regels vanuit Amerikaans oogpunt. Daarmee is het ook direct een beetje voor Nederlandse begrippen onbegrijpelijk. Grisham schetst eigenlijk de vreemde werkingen van het Amerikaanse rechtssysteem. In zijn bewoording lijkt het systeem aan corruptie onderhevig en eigenlijk daardoor één groot toneelstuk. Het is een heel onwerkelijk rechtssysteem voor me en ik val dan ook in de ene verbazing na de andere bij het lezen van zijn boeken. Er zijn aspecten aan de zaken die Grisham beschrijft die erg angstaanjagend zijn en waarvan ik me afvraag hoe zulke dingen kunnen gebeuren. Grisham doet het lijken dat als je maar kan toneelspelen je in het Amerikaanse rechtssysteem alles voor elkaar kan krijgen. En dat is niet altijd positief. Qua onderwerp is Grisham dus uniek en herkenbaar, maar ook zijn schrijfwijze is uniek. Hij weet namelijk elke keer een ander aspect van het Amerikaanse rechtssysteem uit te lichten, zonder dat hij in herhaling vervalt.

Wat vind je het beste boek van John Grisham en waarom?

De Client, omdat in dit boek een kind dat niks van rechtspraak af weet toch het voor elkaar krijgt om de zaak zo voor zichzelf te draaien dat hij een nieuw leven kan krijgen. Qua plotwending was dat heel uniek.

Dit is het 34e boek van John Grisham. Is het nog vernieuwend?

Ik vond dit boek wat minder. Qua verhaallijn vond ik hem wat warrig. Ik kreeg het idee dat het aan de ene kant allemaal unieke stukjes verhaal waren en toen bleek later in het boek dat het toch een chronologische weergave was van evenementen en dat was verwarrend. Ik kon daardoor niet echt vaststellen wat voor soort boek het was en wat het verhaal me probeerde duidelijk te maken.

‘Sebastian Rudd is een van Grishams kleurrijkste, extravagantste en levendigst beschreven hoofdpersonen ooit. De verdediging is levensecht, humoristisch  en onmogelijk weg te leggen. Dit is John Grisham op zijn best.’

Wat denk jij van deze beschrijving?

Daar ben ik het niet mee eens. Op zich is het hoofdpersonage inderdaad een kleurrijke advocaat. Ook wel een advocaat die bijzondere zaken probeert te verdedigen in het boek. Ik vond het alleen onduidelijk in wat voor setting hij gezet werd. Waren het individuele levensstukjes van wat hij mee gemaakt heeft in zijn leven. Of is het een verhaallijn. Het boek was in vergelijking met deze flaptekst wat teleurstellend. Dit boek was zeker niet Grisham op zijn best.

Beschrijf wat jij vind van dit boek zo bondig mogelijk.

Grisham weet met een verhaal over een advocaat die binnen de lijnen van het justitieel apparaat werkt de tegenstelling tussen criminelen die de dupe zijn van het Amerikaanse rechtssysteem en de manipulaties van justitie een heel bijzondere invalshoek te beschrijven. Hij laat zien dat het rechtssysteem van Amerika soms wetten aanneemt die niet in het belang zijn van de burger maar wel in het belang van de staat en dat deze wetten vaak niet bekend zijn bij de burgers. Hij stipt aan dat de Amerikaanse staat vaak manipuleert in het rechtssysteem om zo zelf niet in de verdachtenhoek terecht te komen. Jammer genoeg was de verhaallijn van dit interessante onderwerp warrig waardoor het boek niet zo goed was als het had kunnen zijn.

Wat zie je Grisham graag nog eens over schrijven

Grishams schrijfstijl vind ik heel interessant om te lezen. Als hij weer een unieke invalshoek weet te vinden dan zou ik zijn boek sowieso weer oppakken. Hij weet altijd wel iets te bedenken dat bevalt. Alleen in dit boek vond ik het jammer dat de verhaallijn niet helder was. Ik laat het dus weer lekker aan hemzelf over om een onderwerp uit te kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *