Claudia Gray - Duizend stukjes van jouDuizend stukjes van jou
Claudia Gray
ISBN: 978 94 027 05003
HarperCollins
★★★★

Er was eens een leesclub waarin ik gigantisch veel over een boek zei en daarom maar besloot om er twee blogs op mijn website over te wijden. In mijn vorige blog kun je een verslag van het boek lezen met mijn oordeel over de verschillende onderdelen van het boek. Dit verslag werd alleen erg lang en is niet erg praktisch als je snel wilt weten of dit boek voor jou is. Daarom hierbij mijn eindoordeel over het boek Duizend stukjes van jou van Claudia Gray. Spoiler vrij ditmaal!

De ouders van Marguerite Caine zijn beroemde baanbrekende wetenschappers. Hun laatste uitvinding? De Vuurvogel, een apparaatje waarmee je tussen verschillende dimensies kunt reizen en het lichaam kunt overnemen van je andere ik in een parallel universum. Het klinkt als sciencefiction, maar voor Marguerite is het realiteit. Helemaal wanneer haar vader wordt vermoord en de moordenaar – de briljante onderzoeksassistent Paul – naar een andere dimensie vlucht. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan…

In de dimensies waarin ze terechtkomt – futuristisch Londen, keizerlijk Rusland, een wereld die grotendeels onder water staat – komt ze verschillende versies tegen van Paul en gaat ze steeds sterker in zijn onschuld geloven. Stukje bij beetje ontdekt ze dat de waarheid over haar vaders dood beangstigender is dan ze ooit had kunnen denken…

Eindoordeel

Ik denk dat de waarde van Duizend stukjes van jou boek in het concept ligt en niet in de uitwerking. Ik kwam echt slecht door de eerste hoofdstukken heen en dat kwam echt door de constante terugblikken, uitleggen en emotioneel romantisch drama van Marguerite waar het verdriet had moeten zijn.

De filosofie van het concept is intrigerend en de elementen van het verhaal die in gingen op de manipulatie, gevolgen en effecten op de alternatieve levens vond ik het beste. Niet de theoretische kant perse maar wel de emotionele gevolgen.

Verder vond ik het Russische deel geweldig omdat dit cultureel gezien goed was uitgewerkt. Deze wereld had diepgang, drama en daadwerkelijke niet egoïstische angst. Fascinerend en mooi.

Mini recensie

Het omslag, de flaptekst en het concept van Duizend stukjes van jou zijn pakkend en meeslepend. De uitwerking heeft echter wat haken en ogen. Gray heeft de bekende formules in YA, zoals de driehoeksverhouding en een meisje dat meegesleept wordt in onverwachte gebeurtenissen, gebruikt om een verhaal te schrijven dat vooral interessant is door de formule van het dimensie-reizen en de uitwerking van de intrigerende verschillende dimensies. Het boek bevat veel herhaling, veel verwarrende (onlogische) tieneremoties en een wat voorspelbaar plot. Toch leest Duizend stukjes van jou makkelijk en zal daardoor bij de meeste YA-lezers in de smaak vallen. Hoogtepunt van het boek was de Russische dimensie in Romanov stijl, waarin zowel cultuur, emoties en spanning een evenwichtige meeslepende mix vormen. Als de andere hoofdstukken op dit niveau zouden zijn geschreven, zou het boek op zijn minst memorabel zijn voor het YA-genre. Niet op zijn minst ook door de filosofische discussies die het boek teweeg brengt.

Wil jij meer weten over hoe ik over dit boek dacht? Lees dan ook mijn leesclub verslag over Duizend stukjes van jou. Pas op dit verslag is niet 100% spoiler vrij.

Heb jij wel eens meegedaan aan een leesclub? En wat vond jij hier het leukste aan? Deel het met mij! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *