Bernard Hennen - Elfenridders 1 De BroederschapElfenridders 1 – De broederschap
Bernard Hennen
ISBN: 978 90 245 2921 6
Luitingh-Sijthoff
Reeds Verschenen
★★★★

Bernard Hennen heeft al sinds jaren de naam de elfen-schrijver van onze tijd te zijn. Ondertussen zijn er al drie elfenseries van zijn hand verschenen. Chronologisch gezien is Elfenridders de derde serie. Het is het vervolg op de serie de Elfen die ik jaren geleden met veel plezier las. Het boek bracht vanaf het eerste hoofdstuk de sfeer terug die ik mij zo van het fantasy-genre kon herinneren. Wel kwam ik ook tot de ontdekking dat ik misschien beter eerst de Elfen-serie opnieuw had kunnen lezen voordat ik met Elfenridders begon. Er komen namelijk veel personages uit de serie terug of worden genoemd in herinneringen die de hoofdpersonen hebben gevormd tot wie ze zijn. Het boek is zeker te begrijpen zonder dat je alles nog weet, maar ik denk dat als het helderder voor me was geweest ik nog meer plezier aan dit boek had beleefd.

Onder aanvoering van de elfenridder Lilianne de Droy en de aartsplaatsbekleder Charles rukt het leger van de Tjuredkerk gestaag op naar de laatste vrije volkeren in het Fjordland. Men houdt echter manmoedig stand. Elf of mens, allemaal zijn ze vastbesloten om de opmars van de Tjuredkerk te keren. Totdat de jonge Gishild, de dochter van de koning, wordt ontvoerd…

Hennen schrijft zijn boeken uit meerdere hoofdpersonages. Dit kan heel hinderlijk zijn, maar dat is het in dit boek nooit. Het maakt het verhaal meer gelaagd. De belangrijkste personages zijn Gishild en Luc. Twee jongeren die door omstandigheden verbonden zijn met zowel de Alfenmark, als met elkaar. Het is ontzettend fijn dat beide personages goed uit de verf komen met hun karaktertrekken. Als lezer kun je je goed relateren aan de koppigheid van beide. Daarnaast zijn de diverse elfen, trollen en mensen die de bijrollen op zich nemen ook stevig neergezet. Elk achtergrondverhaal is realistisch en goed op te pikken als lezer van het verhaal. Daarnaast heb je nooit het gevoel dat er onnodig wordt uitgeweid over een personages. Daardoor blijft er een goeie vaart in het verhaal zitten.

De kracht van de personages is bewonderenswaardig. Hoe elk van hen twijfelt. Hoe ze trouw blijven aan henzelf en nog meer aan dat wat zij geloven is ontzettend goed neergezet. Ook de moeilijkheden die dit meebrengt en hoe het leven is als je helemaal alleen bent. Dat kan tijdelijk zijn of permanent. Hoe overleef je als er niks meer is om voor te leven? Dit boek laat je over een heleboel vragen nadenken. Het is dan ook na het lezen even alsof de tijd stil staat.

Het oog voor de detail dat Hennen in het verhaal legt is ook heerlijk. Hennen werkt verschillende werelden uit. Heeft zich niet er vanaf gemaakt door slechts naar de visies van één partij te kijken. Durft een verhaal te schrijven uit verschillende personages die elkaar kennen, eenzelfde geschiedenis delen maar met een eigen mentaliteit en visie dit beleeft hebben en zich daardoor anders ontwikkeld hebben. Het mooiste aan het boek vond ik het einde waarin Luc en Gishild een competitie spel spelen, dat in werkelijkheid geen spel is maar een test. Dat er diepere lagen achter zoiets liggen, dat er op zoek wordt gegaan naar andere betekenissen, dat eigenlijk alles onvoorspelbaar blijft is zo vreselijk mooi.

De diepere boodschap in het verhaal maakt het dat dit boek echt een meerwaarde heeft. Hennen bouwde deze filosofie al eerder op: hoe makkelijk ben je als mens te beïnvloeden? En hoe blind kan je zijn voor de waarheid? Het zijn fascinerende vragen en hij schept er een wereld mee. Wat gebeurt er als land na land een geloof gaat accepteren die op leugens gebaseerd is. In hoeverre denken mensen dan nog voor zichzelf? Is de algemene vrede belangrijker dan de waarheid? En is het zo erg om in sprookjes te geloven? Fantasy raakt vaker zulke filosofische vragen aan en bij Hennen blijven het tot nu toe voornamelijk deze. Het zorgt er wel voor dat je even wakker geschud wordt en je bij jezelf gaat afvragen.. wat neem ik eigenlijk zomaar voor waar aan?

Dit boek beviel dus ontzettend goed. Ik deed er wel lang over om het uit te lezen, maar ik ben blij dat ik die tijd ervoor heb genomen. Heb jij zin in een diepzinnig verhaal dat je toch helemaal laat verdwijnen van deze wereld? Lees dan zeker deze serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *