Ian Rankin - GerechtigheidElke maand interview ik mijn moeder over een boek dat ze heeft gelezen. Deze maand vertelt ze over de eerste dwarsligger die ze las van een serie waar ze nog nooit eerder iets van had gelezen! Ben jij benieuwd hoe het beviel? Lees dan snel verder.

Had je al eerder een boek uit de serie over Inspecteur Rebus van Ian Rankin gelezen? Was dat storend?

Nee dit was mijn eerste boek uit de serie. Dit stoorde helemaal niet. Ik kwam direct in het verhaal en het was super spannend.

Waar ging het boek over?

Het ging over een inspecteur die na zijn laatste onderzoek over machtsmisbruik werd overgeplaatst naar een achterbuurt in Edinburgh waar nog meer misdaad plaatsvindt dan de plek waar hij vandaan kwam. Hij heeft ondertussen te maken met drankproblemen en een scheiding in zijn privé-leven. Ook is hij getraumatiseerd door de zaken die hij in het verleden heeft moeten oplossen en heeft daardoor slaapproblemen. Dit wordt verergerd omdat er op het moment moorden worden gepleegd die lijken op moorden van 30 jaar geleden. Is dezelfde dader aan het werk of is het een copycat? Rebus heeft een persoonlijke interesse in de zaak omdat hij één van de slachtoffers kende uit de eerste serie moorden. Het boek geeft een inkijkje in de wijze waarop de politie in Groot-Brittannië door intimidatie en het soepel omgaan met de regels hun werk deden.

Inspecteur Rebus klinkt als een cliché naam: was het ook een cliché boek?

De verhaallijn met de reflectie naar het verleden heel goed uitgedacht. Dus dit was zeker niet clichématig. Daarnaast geeft Rankin ook een goed stukje geschiedenis in de oliewereld van Groot-Brittanië in Edinburgh, Aberdeen en Glasgow. Rankin heeft het verhaal dus goed doordacht en neergezet. Hij beschrijft reële mogelijkheden waardoor het boek erg realistisch aan doet. Het verhaal was absoluut niet clichématig.

Op de meeste boeken staan quotes, zo ook op deze dwarsligger. Wat vind jij van deze quotes?

Op de achterkant van de dwarsligger is de quote van De Standaard geplaatst: ‘Rebus is een prachtig personage. Elke fan van Morse en Frost die Rankin nog niet heeft ontdekt, moet dit dringend doen.’ De Standaard had zeker gelijk. Dit klopt helemaal !

Er zijn heel veel thrillers. Wat maakt deze thriller uniek? En hoe is deze thriller te vergelijken met andere thriller-auteurs?

Het verhaal vertelt onder andere hoe in Groot-Brittannië binnen de politie met collega’s wordt omgegaan. Dit roept aversie op omdat het niet erg vriendelijke is, maar tegelijkertijd is dit waarschijnlijk wel de realiteit geweest. Dat Rankin dit onder ogen weet te brengen is onder meer waarom Gerechtigheid een goed verhaal heeft. Bij Baldacci is het realisme minder. Bjørk is nog een level spannender, maar dat ligt aan de persoonlijke betrokkenheid van de personages in het boek. Bjørk heeft ook nog wat psychische elementen in het verhaal die niet in Rankin naar voren komen. Maar Gerechtigheid is vlot geschreven en heeft een spannend verhaal. Voor in de vakantie een ontzettend leuk onderhoudend boek.

Je las het boek in dwarsligger vorm. Was dit je eerste kennismaking met een dwarsligger en hoe beviel dit?

Ja en het beviel  erg goed. Ik had al van dwarsliggers gehoord, maar er nog nooit over nagedacht om er één te kopen. Meer in de lijn van denken dat je een écht boek wilt kunnen vasthouden. Een gewoon boek past ook in mijn tas, dus dat was niet een argument om een dwarsligger te gaan kopen. Nu ik er een heb kan ik zeggen dat een dwarsligger erg licht is en dat was erg fijn. De papierdikte was even wennen, vooral bij het omslaan. Maar het leest ontzettend makkelijk. Zelfs in bed is het een prettig formaat. Omdat het boek compact is ga je zelfs meer het verhaal in, omdat je er letterlijk in duikt. Het formaat is zeker voor op vakantie erg prettig en zeker aan te bevelen. Ik vind het een beter alternatief dan een e-reader (die me totaal niet is bevallen). Het was even wennen, maar ik ben er wel van overtuigd. Ook ideaal voor als je boekenkast ietwat vol raakt.

Hoeveel sterren geef je het boek?

★★★★

Eén reactie:

  1. Ik heb toevallig vorige week per ongeluk een dwarsligger besteld. Schrok me rot toen ik dat kleine ding uit de gigantische verpakking haalde. Ik heb het geprobeerd, maar ben veel te bang dat ik die tere bladzijdes bij het omslaan per ongeluk uit het boek scheur, zo dun! Ik ben daarentegen wel helemaal verliefd op mijn e-reader 🙂 Zo heeft ieder (gelukkig) zijn voorkeuren. En Baldacci: da’s gewoon een topper 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *