het-balseizoen

Kende jij The Princess Diaries al van het boek? Ik wel.. Ik las Dagboek van een prinses als jong meisje en vond het geweldig! Toen ik dus een mailtje kreeg over Het balseizoen was ik meteen verkocht. Natuurlijk wil ik mij onderdompelen in het Texaanse debutantenseizoen. Stiekem heb ik nog steeds dromen om zelf debutant te worden. Ja dit kan wel in Nederland, maar goed.. toen ik daar achter kwam was ik way to old. Daarnaast is het net zoals in het boek een kans die alleen een elite groep geniet. Met veel plezier begon ik het verhaal over Megan, een ruwe voetbalster die gedwongen wordt mee te doen met het nieuwe debutantenseizoen.

Eerste indruk

Dit boek is het toonbeeld van chicklit. Ik had dan ook niks anders verwacht bij het boek. Tijdens het lezen stoorde ik me echter wel aan een ding. Ik vond de personen en de uitstraling van het omslag nou niet helemaal bij het inhoud van het boek passen. Megan had namelijk helemaal niet een instelling van ‘Nu zit ik hierin gevangen.’ Een houding die wel van het meisje op het omslag afstraalt. Megan was juist pissig en boos, vervolgens onhandig, maar daarna constant strijdlustig en met een instelling om er het beste van te maken. Dat is ook zo tof aan Megan. Dat ze gaat inziet dat ze met wat inzet er het beste van kan maken. Zonder natuurlijk haar eigen persoonlijkheid te verliezen

Dertien uit een dozijn?

Het concept van Het balseizoen is moeilijk erg origineel te noemen. Is het het dan wel waard om te lezen? Nou in fact ja. Ietsje verderop zal ik je vertellen wat ik niet leuk vond aan het boek. Maar eerst de goede kwaliteiten. Megan heeft een persoonlijkheid en ze blijft daar trouw aan. Ze is niet perfect, onzeker, slaat de plank goed mis op momenten, maar ze heeft ook kracht en slaat door. Dat niet alleen, ze is er ook voor haar tweelingzus Julia. Julia doet niet onder als personage voor Megan. Ze heeft ook haar eigen persoonlijkheid die heel verschillend is dan die van Megan. Desondanks zijn ze er voor elkaar doorheen het boek. Deze ‘Texaanse’ trouw doet mij het boek heel erg waarderen. Er wordt daarnaast niet preuts gedaan over relaties, wat een verademing is. Daarnaast heeft het boek een verrassende plotwending die het boek alles behalve zoetsappig maakt. het-balseizoen-4

What I didn’t like

Waar ik me heel erg aan stoorde tijdens dit boek was het high class gevoel dat ik ervan kreeg. Je moet bij een zekere elite horen om debutante te kunnen worden. Er zijn extravangante feesten, Megan en Julia wonen op een gigantische ranch. Er wordt met geld gesmeten. Ondanks de financiële problemen van de ouders van Megan. Dat vond ik heel erg. Dat er zo met geld gesmeten kan worden. Megan staat hier heel soms bij stil in het boek. Dat ze vindt dat het geld van haar ouders niet aan jurken zou moeten worden uitgegeven. Maar uiteindelijk gaat ze er toch in mee. Ik vind hele sfeertje dat hier omheen hing, echt heel nasty. Vooral omdat ik weet dat dit nog steeds bestaat. Ik ben heel erg in voor een feestje op zijn tijd en ik houd van extravagant.. maar met geld smijten om connecties op te doen? Ik vind heel laag… En iets wat mijn nuchterheid ver te boven ging. Ik heb dus een paar keer flink moeten slikken tijdens het boek.

Conclusie

Yes leuk boek! Niet bijster origineel, maar origineel genoeg om het een leuk boek te vinden. Ik had persoonlijk een paar punten waar ik niet mee om kon gaan, maar ik heb me ook heel erg goed vermaakt tijdens het lezen. Princess Diaries in een nieuw jasje. Ach waarom niet. Ik heb genoten! (3,5 sterren)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *