Mai Jia - De GaveElke maand interview ik mijn moeder (Mem) over een boek dat ze gelezen heeft. Deze maand las ze De Gave van Mai Jia, uitgegeven door Meridiaan. Ben jij benieuwd of dit boek haar kon pakken? Lees dan gauw verder!

Waar gaat het verhaal over?

Een familielijn van wiskundige genieën wordt gevolgd van 1900 tot aan 1960 in China. Het verhaal begint met een hoofdpersonage waarna later na de geboorte, opleiding en trouwen van dit personage, zijn zoon wordt gevolgd. Uiteindelijk kom je terecht bij het hoofdpersonage Rong Jinzhen. Het verhaal draait uiteindelijk om het inzicht krijgen in hoe China vanaf 1900 omging met ‘begaafden’, mensen die talent hadden om meer te leren. Zij werden naar het buitenland gestuurd voor een academische opleiding, maar moeten vervolgens terugkomen naar China om het Chinese volk te dienen. Onder andere dit concept intrigeert heel erg. Nog steeds is er onduidelijkheid over het leven in China van de afgelopen eeuw. Het verhaal gaat niet heel diep, maar dat helpt juist in het creëren van twijfels over de echtheid van het verhaal. Want het lijkt net echt. Je krijgt inzicht in hoe China met dingen om zou zijn gegaan, maar het creëert tegelijkertijd ook veel vraagtekens.

Het boek intrigeert, kun je een voorbeeld geven van hoe?

Het hoofdpersonage wordt bijvoorbeeld op een gegeven moment betrokken in het ontcijferen van codes in de Tweede Wereldoorlog. Daarin krijgt hij de zogenaamde Code Zwart voor zich, die hij moet kraken. Het hoofdpersonage weet dat binnen twee dagen voor elkaar te krijgen. Daarom wordt hij gevraagd om ook een andere code te kraken: Code Blauw. Het hoofdpersonage probeert deze code te kraken maar door de beperkingen van zijn autisme weet hij dit niet door te communiceren. Door ditzelfde autisme werd hij gek verklaard. Het was ontzettend intrigerend om te zien hoe de beperkingen van een persoon van invloed zijn op zijn leven. Nog intrigerender dat je niet weet of het hoofdpersonage nou echt gek was of niet. Dit komt omdat het boek uit interviews is opgebouwd. Je hoort steeds van een ander die in verbinding staat met de familie wat er volgens hen is gebeurt. Uiteindelijk blijkt uit het interview met de uiteindelijke kraker van de code dat het hoofdpersonage de code had gekraakt, maar dit nooit heeft kunnen duidelijk maken. Deze wijze van schrijven voert je echt mee door de verschillende invalshoeken in een verhaal te laten zien. Daardoor wil je ontzettend graag weten wat er werkelijk is gebeurd. Zeer intrigerend dus.

 

In de beschrijving van het boek staat het volgende: Familiegeschiedenis, coming of age-verhaal en karakterstudie. Recensies zeggen dat het boek vergelijkbaar is met het formaat van Dan Brown. Wat zeg jij hierover?

Ik zou toch kiezen voor de familiegeschiedenis met een inkijkje in de Chinese historie. Maar het is zeker geen Dan Brown thriller.

Hoe komen ze daar dan bij?

Dat heeft te maken met één van de verhaallijnen, maar in feite is het meer de karakterontwikkeling die hierin centraal staat.
(LET OP! Spoilers vanaf hier!)

Het hoofdpersonage leeft namelijk in uitzondering in een bepaald kamp. Hij is hier aan het werken aan het kraken van Code Blauw. Als geleerde leest hij veel en maakt notities in een boekje over zijn ideeën voor het kraken van de code. Uiteindelijk zijn zijn notities de decodering. Op een gegeven moment wordt het hoofdpersonage uitgenodigd voor een congres van de Chinese Republiek en reist met de trein af. In de trein wordt het boekje gestolen, waardoor het hoofdpersonage zijn mentale evenwicht verliest. Er start een zoektocht naar het gestolen notitieboekje. Die zoektocht kan als een thriller opgevat worden, maar in feite staat de karakterontwikkeling van het hoofdpersonage centraal. Bij een echt thriller, zoals Dan Brown, staat de criminele lijn in het verhaal centraal. In De Gave staat juist de karakterontwikkeling van het hoofdpersonage en de familiegeschiedenis centraal. Dat is een totaal andere invalshoek.

Wat maakt dit boek bijzonder en een zeker te lezen boek vergeleken met andere literatuur in het genre?

De inkijk in een wereld waar je eigenlijk geen zicht op hebt. De gehele persoonlijke geschiedenis van zo’n familie intrigeert. Tot op het laatst weet je niet of het boek een waargebeurd verhaal is of dat het toch verzonnen was. Dat de auteur deze vraagtekens weet vast te houden is ontzettend knap. Ik lees niet veel literatuur, maar dit boek was zeker de moeite waard!

Hoeveel sterren geef je het boek?

*****

Rong Jinzhen is een wiskundig genie. Geboren in de illustere, hooggeplaatste familie Rong groeit hij niettemin de eerste twaalf jaar van zijn leven geïsoleerd op. De Chinese geheime dienst krijgt lucht van zijn enorme talenten en rekruteert hem voor Unit 701 om hem op te leiden tot codekraker.

Rong krijgt de belangrijke opdracht om de geheimzinnige en beruchte Paarse Code kraken. Hij komt erachter dat het meesterbrein achter deze code zijn beste vriend en ex-mentor is, een verrader die nu voor de vijand van China werkt. De Paarse Code wordt een obsessie voor Rong, maar de ultieme uitdaging moet nog komen. Die kost hem letterlijk bijna zijn leven, maar zéker zijn verstand.

De Gave 
Mai Jia 
ISBN:  978 90 488 2184 6
Meridiaan
Reeds verschenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *