Leven en doodLeven en dood
Stephenie Meyer
ISBN 978 90 0034 1887
Unieboek/Het Spectrum
Reeds verschenen
***1/2

Ik las de Twilight reeks in de laatste klas van de middelbare school. Het boek was al tijden een hype en hoewel ik al massieve spoilers had gehoord – die ik naargeestig probeerde te vergeten – begon ik toch aan de boeken op advies van een vriendin. En je word na zoveel tijd toch wel nieuwsgierig! Twilight was mijn eerste introductie met het young adult-genre en ik was opslag verliefd. Ik beschouw Twilight als een kasteelrommanetje. Een boek dat niet erg ingewikkeld is, maar vermakelijk voor op de troosteloze zondagmiddag. Daarnaast las ik Twilight in een emotionele moeilijke tijd waardoor ik erg met Bella kon relateren. Daarnaast had ik dezelfde wensen als Bella (en elk tienermeisje): een grote liefde vinden. Ik lees Twilight nog vaak opnieuw om even dom te kunnen genieten en wegdromen.

Het nieuws over Leven en dood bereikte me pas laat. Ik wist überhaupt niet dat het boek al zo lang geleden geschreven was! Maar toen ik het concept las was ik zo ontzettend nieuwsgierig. Meyer heeft de genderswap bedacht omdat ze vaak de opmerking kreeg dat Bella zo’n zwak hopeloos meisjespersonage is en ze wilde van dit vooroordeel af door een jongen in haar voetsporen te laten treden. Dat vond ik erg dapper en een idee dat ik graag in een uitwerking wilde lezen. De dag van uitkomen was ik niet in de buurt van een boekwinkel, maar de dag erop was ik in België en de 5 min die ik had om even snel de boekhandel in te lopen heb ik gebruikt om door de boekwinkel te stormen het boek vast te grijpen en niet meer los te laten.

Ten eerste: wat ontzettend tof dat het boek een hardcover is. Het voelt nu echt als een special die staat te pronken in de boekenkast. Dan het verhaal. Ik moest er echt even in komen. Ik vond de zinnen wat gemaakt af en toe en ik weet niet of dit aan de vertaling lag of omdat het herschreven was uit ander perspectief. Later ging het beter, tot het einde dat niet klopte. Dat er voor een ander einde is gekozen vond ik niet erg, dat het zo afgeraffeld was dat wel. Er mist echt een soort van kern nu. De diepgang ontbrak. Ik sta achter de verhaalkeuzes maar niet achter hoe het is opgeschreven. Meyer heeft hier Beau en Edythe echt tekort gedaan.

Dan het feit dat Bella nu Beau was en Edward nu Edythe. Wauw wat houd ik van Edythe! Ze is echt een krachtig personage zeg! Ik vond alles aan haar mooi en overtuigend. Edythe klopt gewoon helemaal. Ze is een powergirl die een man-vrouw relatie gelijk trekt. Ze is zo’n meisje dat maar met haar haren hoeft te zwaaien en iedereen ligt plat. Heerlijk om over te lezen. Beau is een ander verhaal. Hij was in het begin realistisch als jongen vond ik. Jammer genoeg wat klungelig nog steeds, dus niet echt een sterk persoon. Maar hij was wel veel meer aanwezig als Belle en dat was mooi. Het verhaal van Edward en Bella was romantischer. Dat van Beau en Edythe klopte ook, maar was anders.

De bijpersonages raakten wat ondergesneeuwd in deze versie naar mijn idee. De mannelijke Alex was lang zo leuk niet en ook van de rest raakte ik niet onder de indruk. Wat is dan mijn conclusie? Ja ik heb genoten, want het was anders. Het boek is dan ook echt een collectors item. Ik sta achter de mening van Meyer over waarom ze het boek heeft geschreven. Ik denk ook dat het een degelijke uitwerking was, maar ze had er meer tijd voor kunnen nemen. Ik zou het boek niet zelfstandig lezen, maar als de special edition is zeker een prachtboek!

Eén reactie:

  1. Ik heb dit boek ook in de kast staan, maar het wordt een beetje ondergesneeuwd door alle ander boeken die ik in de kast heb staan. Ik moet hem toch maar snel eens gaan lezen. Net als jij was ik ooit echt fan van de twilight boeken. Maar het is wel een hele tijd geleden dat ik deze gelezen heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *