2015-10-15_16.40.22[1]Lockwood & Co – 1 De Schreeuwende Wenteltrap
Jonathan Stroud
ISBN 978 90 245 6744 7
Luitingh-Sijthoff
Lockwood & Co – 2 De Fluisterende Schedel
Jonathan Stroud
ISBN 978 90 245 6746 1
Luitingh Sijthoff
**** 1/2

Lockwood & Co! Did you already hear about it? Johanthan Stroud schreef zijn tweede (bij mij bekende) serie Lockwood & Co over een toekomstige wereld waarin geesten de orde van de dag zijn. Lucy komt te werken bij Lockwood een bedrijf dat geesten opspoort en onschadelijk maakt.

Voor mijn werk als stagiair bij Luitingh-Sijthoff doe ik de online marketing voor Lockwood & Co. Niks groots, maar ik heb bijvoorbeeld de blogtour georganiseerd en er komt nog iets aan rond Halloween (spoilers!). Ik had het boek alleen nog niet gelezen… Ja hoe kan het? Maar nu wel hoor! En ik vond het fantastisch.Bartimaeus

Jonathan Stroud kende ik van de Bartimaeus-serie, die ik als kind las. Ik was er destijds heel erg enthousiast over, maar weet er weinig meer van. Het was iets met een djinn. Het derde deel van de serie werd echter nooit vertaald en staat daarom in het Engels bij me in de kast. Doordat het in het Engels was, ben ik er alleen nooit in begonnen. Het punt is: het was goed. Lockwood is ook goed. Zo, dat staat.

Zoals zovelen was ik naief. Hoe kun je nou als young adult toch nog benauwd zijn bij het lezen van een boek. Ik lees geen horror en kijk geen horrorfilms. Misschien ligt het daaraan. Ook waag ik me meestal niet aan thrillers. Lockwood was een beproeving. Mijn inlevingsgevoel is namelijk nogal hoog en Ghost Whisperer en Supernatural kijken heeft er toch voor gezorgd dat de schrikeffecten in Lockwood zijn doel treffen. Ik las het spannendste deel van het boek toen er een stroomstoring plaatsvond in mijn woonplaats, het begon donker te worden en ik heb serieus getwijfeld of ik door moest lezen.

Lockwood doet me aan Harry Potter denken. Mysterie, karakterontwikkelingen, grapjes, zoektocht, plot. Ja de boeken zijn ontzettend goed opgebouwd. De nabespreking in De Fluisterende Schedel deed me aan Baantjer denken. De cliffhangers zijn gruwelijk. De boeken voelen vertrouwd. Geven diepgang. Ze zijn makkelijk te lezen en fascinerend. Het voelt als thuiskomen, zo vlot lees je door de boeken heen. En het is niet gemakkelijk geschreven! De schrijfstijl is vlot, en af en toe zit er een woord tussen dat je niet kent. Ik vond dat als kind ook al heerlijk. Door de context weet je wel wat er gezegd wordt en hierdoor breid je automatisch je woordenschat uit. Ook is het verfrissend dat het plot niet draait om liefdesavontuurtjes, of dat het plot daardoor wordt afgeleid. Eindelijk staat het goede verhaal weer voorop en niet de smachtende tieners.

Lockwood bevalt dus erg goed en ik ben heel benieuwd wanneer het derde deel gaat verschijnen. Blijf LSAmsterdam in de gaten houden voor meer Lockwood acties.. dit boek leeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *