Stel je leest een boek en je vind het niet leuk. Dat is dan jammer, je legt het aan de kant en keurt het geen blik meer waardig. Als recensent is het ietsje ingewikkelder. Je kan dan de afweging maken om er geen recensie over te schrijven, want een negatieve recensie schrijven is niet echt leuk. Of je geeft het boek 1 ster en bekt het af en klaar. Nog wat ingewikkelder is het als je het boek hebt gekregen als recensie-exemplaar. Dan zul je een recensie wel moeten schrijven, maar er wordt dan ook verwacht dat je je mening beargumenteerd. Ik heb dit meegemaakt met het boek Morgen wordt vandaag dat ik voor hebban.nl recenseerde. Aangezien ik hele sterke argumenten voor mijn mening had vond ik dit eigenlijk nog best wel leuk om te doen. Maar stel je nou voor.. stel dat je marketeer bent en een boek dat jou niet bevalt moet gaan promoten…

Het boek promootproces

Oh this is funny. Ja uhm not. Oké als marketeer heb je dus gewoon geen keuze in welke boeken je moet gaan promoten. De uitgevers hebben besloten welke boeken er worden uitgegeven door de uitgeverij en het is aan jou de taak om het boek zo aantrekkelijk mogelijk aan het publiek te verkopen. Stap 1 om dat goed te kunnen doen is het boek lezen. Dan heb je lekker wat haakjes om aan vast te knopen. Leuke dingen kunnen hieruit ontstaan. Zo bedacht ik de Vuur & As-maskeractie in het teken van de maskers die de Masks dragen in de boeken. Je kan er heel erg enthousiast door worden en dit werkt in het promoten! Maar ik heb het diverse keren ook meegemaakt dat je een boek las dat je eigenlijk helemaal niet zo goed vond. En toch moet je daar dan je creatieve talenten voor gaan gebruiken. Ik zal het je zeggen: that is not easy.

notebook

Bloggen als oefening

Ook bloggers zullen dit vaker tegenkomen. Ik heb blogs gelezen waar de blogger over elk boek enthousiast is en ja ik vind dit een kunst. Ik ben zelf altijd heel eerlijk naar iedereen toe. Ik ben een open boek voor iedereen en vind dit ook een belangrijke karaktertrek van mij. Om dus een beetje om de boel heen te draaien is niet mijn stijl. Maar het is wel een stijl die ik vaardig ben. Je zal toch moeten als marketeer 😉 Ik zie bloggen en recenseren ook echt als een oefening om een boek op verschillende manieren te bekijken. Wat was er precies niet leuk aan het boek, waarom was dit geen match met mij, maar vooral: waarom zou dit boek wel een match bij anderen kunnen zijn?

Een voorbeeld

Neem bijvoorbeeld de Iron Fey-serie. Ik haat de boeken. Sorry, ja serieus. Ik heb er niks mee. Waarom niet? Omdat ik ze las alsof het young adult-boeken zijn en dat zijn ze niet. De Iron Fey kun je het beste lezen als je tussen de 10 en 14 jaar bent. Ze behoren tot een leeftijdsklasse jonger en zijn daarom te simpel voor me. Ook vond ik ze cliché en oppervlakkig. Al deze kenmerken kunnen positief vertaald worden met de volgende woorden: Een schitterende jeugdserie vol herkenbaarheid! Heb ik het toch mooi omgedraaid hey?

Iron fey

Eerlijkheid

Het is ontzettend makkelijk om iets oppervlakkig over een boek te zeggen. Het is een trucje van marketeers en van elke recensent. Ik word er niet erg gelukkig van. Daarom ben ik op bookstruck.nl 100% eerlijk over mijn eigen mening. Dit is immers mijn eigen stukje internet. Daarbuiten… tsja. Ik bood een vriendendienst aan een bevriende auteur. Ik had haar boek nog niet gelezen maar heb het boek voor haar gepromoot. Dit doe ik met veel plezier, maar ik ben zeer kritisch over het boek. Dat vind ik absoluut niet leuk, omdat ik mijn netwerk heb ingezet om het boek onder de aandacht te brengen. Je doet dat liever met een boek waar je heel enthousiast over bent. Is het boek dan slecht? Nee, maar het was niet voor mij bestemd. En aangezien ik toch deze vriendendienst verricht staat er een positieve recensie over het boek op hebban.nl en bol.com. Hier op bookstruck.nl volgt later deze maand een kritische recensie. Want eerlijkheid is toch het fijnste. En deze kant aan het marketing vak.. tsja.. het is niet de allerleukste kant. Maar het zorgt er wel voor dat je creatief wordt.

Wat vind jij de mindere kanten van je vak? En hoe ga jij daar mee om? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *