Een terugblik op het vorige jaar is altijd wel heel passend wanneer het volgende is begonnen. Vandaar zet ik voor jullie de boeken op een rij die ik in 2016 las. Ik zal jullie vertellen welke boeken ik goed vond en welke minder. Wat mijn dikste read was en mijn dunste. Van welk boek ik nu zeg, dat is me toch bijgebleven en welk boek ik gewoon ronduit vergeten ben dat ik het überhaupt las! Ofwel ik vertel je van alles over mijn afgelopen boekenjaar.

Algemeen

Het afgelopen jaar hield ik mijn boeken op drie verschillende manieren bij. Dat deed op Goodreads, op Hebban en via het forum van Fantaswereld. De reden dat ik dat op zoveel verschillende manieren heb gedaan, is omdat elk medium zijn beperkingen heeft. Via Goodreads kun je de boeken die je voor de tweede keer las niet goed bijhouden. Je kunt wel de datum dat je het boek las veranderen, maar dan komt hij niet meer voor in je eerdere overzichten. Op Hebban kon je tot voor kort alleen maar Nederlandse boeken bijhouden en sinds kort dan ook Engelse, maar alleen boeken die nieuw uitkomen in het Engels. Op Fantasywereld houd ik een complete lijst bij, maar die is handmatig uitgetypt en geeft geen bijzonderheden over het boek. In elk geval heb ik bij elkaar een mooi compleet overzicht!

Cijfers

In 2016 las ik 48 boeken. Daarvan herlas ik zeven boeken. A court of mist and fury las ik dit jaar tweemaal, zowel in maart als ook in september. Mijn doel was op Goodreads om 55 boeken te lezen en op Hebban om 50 boeken te lezen. Beide doelen haalde ik dus niet, maar gezien dat ik afgelopen jaar mijn thesis afschreef, in het begin van het jaar stage liep en aan het eind van het jaar werk vond, is dit niet heel vreemd. In januari en november las ik de minste boeken, namelijk in beide maanden maar twee. In juli en oktober las ik het meeste, namelijk in beide maanden zeven. 21 boeken las ik in het Engels en 27 boeken in het Nederlands. Zeven boeken las ik op de e-reader en de rest allemaal op papier.

Beste boek

Niet alle boeken bevielen natuurlijk even goed. Gelukkig waren er ook genoeg die wel goed bevielen! De grootste verassingen voor mij waren Did I mention I love you en Rebel of the sands. Hoewel ik van beide boeken goede dingen had gehoord, had ik ook slechte dingen gehoord. DIMILY is daarnaast een chicklit-young adult en dat is nou niet meteen iets voor mij. Maar ik heb genoten! Rebel bleek kwalitatief erg sterk te zijn en heel trouw aan zijn setting. Ik kon me echt helemaal in de sferen van Duizend-en-één-nacht wentelen. Mijn nieuwste ontdekkingen waar ik razend enthousiast over ben zijn de boeken C.S. Pacat in de Captive Prince-serie, en The false prince van Jennifer Nielsen. Deze boeken kocht ik op de gok en bleken een terrific buy te zijn!  Aan de andere kant las ik ook boeken waarvan ik al van tevoren wist dat ik er aan verknocht zou zijn. De Sarah J. Maas boeken waren natuurlijk onovertrefbaar goed, net zoals De reiziger van Diana Gabaldon en de eerste delen uit The Mortal Instruments-serie.

Teleurstellingen

Omdat ik voor verschillende platformen recenseer, krijg ik wel eens boeken die ik zelf niet had gekocht om uit te proberen. Soms krijg je dan onverwacht een plaatje voor je neus gedrukt, op andere momenten kun je wel janken. Dit jaar ben ik zo tegen een aantal grote teleurstellingen aan gelopen. Zo vond ik de boeken van Patricia Verlinde helemaal niks en ook Natascha van Limpt wist met met het eerste deel uit de Luotisade-serie niet te overtuigen.

Books to remember

Ook al zijn sommige boeken goed, soms vergeet je dat je ze gelezen had. Zo vergat ik dat ik het boek Vuurvliegjes had gelezen: het debuut van Gayle Forman die je kent van If I stay. Ook Frozen het eerste deel uit een nieuw serie van Melissa de la Cruz is me totaal niet bijgebleven. Beide boeken las ik aan het begin van vorig jaar, dus misschien is het gewoon wat lang geleden. Andere boeken weet ik zeker dat ik ze nooit ga vergeten. Op nummer een staat dan natuurlijk A court of mist and fury. Dit boek heeft een gigantische impact op mij gemaakt. Ook het boek Rood van Pierce Brown intrigeert me nog mateloos.

Blik op 2017

Terugkijkend naar het afgelopen jaar denk ik dat ik wel wat strenger in mijn beoordelingen moeten zijn. Volgens Goodreads gaf ik boeken gemiddeld 3,9 sterren. Hoewel ik zeker een paar hele goede boeken heb gelezen, weet ik ook dat ik sommige boeken erop terugkijkend minder sterren zou geven. Je hebt natuurlijk te maken met momentopnames maar toch.. Misschien dat ik wel elke maand een overzicht ga maken van de boeken die ik las en de ratings die ik een tijdje later zou geven. Dat zou dan ook laten zien hoe ik later over een boek ben gaan denken. Ook wil ik wat dikkere boeken ga lezen. Voor het komende jaar zal ik mijn gelezen boeken wederom op Goodreads, Hebban en Fantasywereld bijhouden. Ik ga daarnaast met Fantasywereld een aantal challenges proberen te vervullen omtrent de fantasy-boeken die ik lees. Ik heb voor ogen om 45 boeken te gaan lezen. Mocht ik dat aantal makkelijk halen dan kan het doel altijd nog omhoog!

Ben jij tevreden met de boeken die jij afgelopen jaar las? Vertel het me in een reactie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *