Informatie Silence is GoldfishKen je het fenomeen dat als je een boek leest dat je dan de eigenschappen van het hoofdpersonage gaat aannemen? Nou dat deed ik bij dit boek. Ik was stil. Heel stil. Dus dwong ik mezelf om met mensen te gaan praten want het is niet goed om zo stil te zijn. Maar ik begreep het heel goed die stilheid van Tess. Tess is introvert. 15 jaar oud, middelbare scholier, het buitenbeetje maar wordt door haar vader gepushed om meer te zijn dan dat ze is. En zij zal haar best doen om meer te zijn dan ze is! Totdat blijkt dat haar hele leven een leugen is en ze het vertrouwen in de mensen om haar heen opzegt. Als introvert, als Pluto, ziet ze alleen geen manier om haar frustratie en ongenoegen te uiten en vervalt ze daarom in stilzwijgen. Haar enige gesprekspartner wordt een zaklamp in de vorm van een goudvis.

Young adult literatuur

Wat voor boek hebben we hier voor ons? Young adult literatuur it is. Het is een verhaal dat zich zo echt had kunnen afspelen. Heel Engels in zijn verwoordingen en omgevingsschetsen. Ook heel realistisch in zijn mensen en klanken en kleuren. Het speelt zich af in Manchester en ja ik ben daar eens geweest en ik zag het zo voor me. Meer nog. Tess was zo levendig dat ik me zelf weer een middelbare scholier voelde. Haar wanhoop, frustraties en haar stille woede stralen uit de pagina’s. Ze is een persoon en ik voelde me die persoon en het was heel moeilijk om mij los te trekken van Tess. Nee ik heb nooit de situatie van Tess meegemaakt maar ik kon me heel makkelijk mijn eigen puberteitsgevoelens voor de geest halen. Dat maakte dat ik me heel erg verbonden voelde met Tess en met Henry. Dat het leven onbegrijpelijk is en vreemd en frustrerend en onrechtvaardig. En dat je wilt schreeuwen en trappen en roepen, maar dat je alleen maar kunt zwijgen.

Goudvis?

Eigenlijk is Silence is Goldfish een erg mooi verhaal over er buiten vallen en puberteit. Tess is een heel mooi personage. Verre van perfect. Het hele verhaal zou erg zwaar kunnen zijn geweest ware het niet om die goudvis. En ja het klinkt misschien eerst wat belachelijk en Tess is het daar met je over eens. Maar stel je voor dat jij een paar weken zwijgt.. dan is het toch fijn om in je hoofd nog met iemand te kunnen praten en cheesy opmerkingen te krijgen. Tess is gewoon erg grappig en nerdy en tof en de goudvis brengt dit heerlijk naar voren. Cheers voor de goudvis! Ja deze zaklamp maakt het verhaal wat luchtiger, laat meer van de fijne persoonlijkheid van Tess zien en de verwarring die eenieder eigen is tijdens deze rumoerige periode.

Silence is Goldfish quote

Motieven

Dan het onderwerp van het boek. Een donorouder hebben, mensen die vreemd gaan, gepest worden, niet aan het ideaal beeld van de wereld voldoen, introvert zijn, tsja… het is veel. Maar het is nooit te veel in dit boek. Eigenlijk is het gewoon heel boeiend om te zien hoe alles zich ontwikkelt terwijl Tess blijft zwijgen en zelf een toeschouwer is. Hoe ze vrienden weet te maken door te zwijgen en sterker wordt door wat ze ziet, hoort en voelt. Je merkt echt dat ze zich ontwikkelt. De onderwerpen die langskomen zijn niet licht, maar het boek is nooit te zwaar.

Conclusie

Is het boek perfect? Nee.. Er zijn wel veel toevalligheden en ik heb mijn vraagtekens wel gezet bij de vader van Tess en zijn handelen. Hoe kan iemand nou 15 jaar over iets zwijgen terwijl hij zo outgoing is. Ik geloof er niet in. Zo zijn er meer toevalligheden die in dienst staan van het verhaal. Zat ik hiermee tijdens het lezen? Totaal niet. Misschien dat ik er over een paar weken anders over denk, maar jongens ik heb genoten van dit verhaal! En ik lees bijna nooit dit soort boeken! Tsja ik vind fantasy nou gewoon leuker. Maar dit is echt wel een herlezer ondanks het genre en ondanks dat ik niet perse in de stemming was om een dergelijk boek te lezen. En ondanks dat ik er zwaar van baal dat ik nu even net zo introvert ben als Tess. Maar Tess wat ben je een mooi persoon en wat houd ik van je verhaal. Iedereen lezen dus! Ook als je niet zo van young adult literatuur bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *