Ilka Tampke - SkinSkin
Ilka Tampke
ISBN 978 14 736 1642 4
Hodder & Stoughton General Division
★★★★
Reeds verschenen
Verschenen in het Nederlands onder de titel: Dochter van Albion

In mijn stagetijd bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff heb ik veel boeken onder ogen gekregen. Ik werkte onder andere mee aan de totstandkoming van de voorjaarscatalogus van de uitgeverij. In die catalogus stond een boek dat mij intrigeerde. Een boek vergelijkbaar met de boeken van Jean M. Auel maar ditmaal over de Keltische IJzertijd. Aangezien ik helemaal verliefd ben op dit tijdperk nadat ik Nevelen van Avalon en Tristan en Isolde las moest ik dit boek gewoon hebben. De eerste de beste kans greep ik dan ook aan toen ik het boek in het Engels kon overkopen. Het boek kwam aan en ja hoor het was alweer een boek dat bijna te mooi was om aan te raken. Een stoffen omslag met gouden ornamenten en een binnenkant om u tegen te zeggen. Dit beloofde veel goeds!

Ailia has never truly belonged, for she has no totem, no ‘skin’. Without skin, she is not allowed to learn the traditions of her ancestors, or to marry. But this is Celtic Britain, and the dark power of the Roman Empire is gathering in the distance. As Ailia’s people prepare to face a brutal enemy and an uncertain future, it is Ailia who must embrace the extraordinary power which lies within her…and who must stand, alone, to protect the people she loves from the end of everything they’ve ever known.

Ronduit gezegd: ik heb erg genoten van het lezen van dit boek. Soms ging het een beetje langzaam en stoorden de lastige woorden me wat. Op andere momenten racete ik door het boek heen. Het boek is ontzettend nuchter geschreven. In die zin is het wat vergelijkbaar met A Thousand Nights het boek waar ik vorige week over vertelde. De schrijfster blijft wat op afstand. Het is een vertelling in plaats van dat je echt in het boek kunt kruipen. Maakt dit het boek minder goed? Nee, maar het is wel een factor om rekening mee te houden als je het boek gaat lezen. Je leeft zeker met het hoofdpersonage mee, maar deze blijft wel te ver weg staan om er diepe band mee te krijgen.

Historisch gezien is het boek zeer interessant. Het vertelt over druïden en de levenswijzes en mogelijk geloof van de Kelten in de Romeinse tijd. Tampke heeft het verhaal daarmee prachtig vormgegeven met elementen die herkenbaar zijn uit Nevelen van Avalon. Ook geeft ze mooi weer hoe discriminatie, vooroordelen en culturele limieten van alle tijden zijn en vaak geen basis hebben. Tampke weet het geloof en de culturele maatschappij van Ailia goed uitgewerkt en toegankelijk te maken voor de lezers van nu.

De personages staan duidelijk vormgegeven op papier. Elk met een eigen persoonlijkheid en eigenaardigheden. Ailia is daarin het meest willekeurig geschreven en maakt soms keuzes die niet in lijn zijn met haar karakter. Zo wijst ze de vreemdeling Heka de deur, terwijl ze eerder neergezet wordt als een goedaardig persoon. De romance van Ailia met Taliesin is ontzettend romantisch weergegeven met een aantal diepere mysterieuze lagen. Wel zijn de namen van de verschillende personages moeilijk te onthouden zodat het zeker in het eerste deel van het boek moeilijk kan zijn om de personages uit elkaar te houden.

Skin is zeker een interessant boek als je van historische romans of indrukwekkende omslagen houdt. Of het boek zo speciaal is als je daar geen interesse in hebt is echter te betwijfelen. Voor de fans van Keltische mythes dus! Ik hoop dat er een vervolg komt, want het einde was nogal abrupt. Ik wacht dus ongeduldig af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *