Heb jij het ook wel eens dat je een boek oppakt en begint te lezen en dan het boek vervloekt omdat iets ‘alweer’ gebeurt? Nou ik wel! Gelukkig gaat deze top 5 over die irritaties in terugkerende thema’s in boeken. Ik ga dus even flink mijn irritaties lopen verkondigen! Het is natuurlijk niet gek dat er bepaalde thema’s steeds terugkomen in boeken. Soms blijkt een thema een tijd lang populair te zijn en daardoor wat meer in de aandacht. Ik roep auteurs op om de kunst van het origineel zijn dan te behouden en een nieuwe twist te verzinnen aan het thema, zodat het niet op mijn zwarte themalijst komt.

1: Vampiers en weerwolven

Ik las Twilight en meer hoefde ik niet. Jullie weten allemaal ondertussen dat ik de Twilight-boeken heel erg kan waarderen. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb daarna nooit weer de behoefte gevoeld om een ander Vampier/Weerwolf-boek op te pakken. Ik heb Shiver van Maggie Stiefvater hier wel liggen en misschien dat ik dat nog wel eens wil proberen. Ook heb ik wel eens een boek uit Het huis van de nacht-serie gelezen, maar het bleef me niet erg lang bekoren. Nadat ik een zeer slechte ervaring had met een Twilight-ripoff is het voor mij klaar. Geen vampiers en weerwolven voor mij meer.

2: Love triangles

Eigenlijk zat ik zwaar te twijfelen of deze niet op 1 moest, want jongens wat heb ik een hekel aan driehoeksverhoudingen! Niet alleen zijn ze vaak onrealistisch, maar ze zijn daarnaast eigenlijk altijd super voorspelbaar. Kom bij mij niet aan met een voorspelbaar boek alsjeblieft. Ik zeg je, een meid heeft meer lef als ze gewoon een beslissing maakt en die doortrekt. Een beetje aan de touwtjes van elke jongen die interesse in je heeft blijven trekken vind ik vaak een teken dat het hoofdpersonage een twijfelkont is. En ik houd duidelijk niet van twijfelkonten!

The Hunger Games - Catching Fire quote "You know, you could live a thousand lifetimes and not deserve him."

3: Sciencefiction

True: ik heb nooit echt van sciencefiction gehouden. Meer nog: ik denk dat ik nooit van sciencefiction ga houden. Ik zie er gewoon niks in. De boeken die ik las vond ik niet erg sterk in een sciencefictionsetting. Kijk als je een andere wereld als speelveld neemt, moet dat ook een meerwaarde hebben. In de meeste scifiboeken die ik las, heb ik die meerwaarde nog niet ontdekt. Uit mezelf zal ik dus niet gauw weer een boek uit dit genre oppakken. Al is het een megatrend: ik sla even over.

4: Het meisje van niks…

… is een prinses en verandert als een Assepoester van niemand in iemand. Natuurlijk moet je een hoofdpersoon in een verhaal hebben en wil je iets vertellen over iemand die speciaal is. Echter in sommige boeken is dit wel heel willekeurig gedaan. Het meisje kan alles, is geweldig maar miskent. Om dit realistisch te houden moet je wel heel origineel worden. Ik heb dan ook de voorkeur op dit moment voor het meisje met zwaktes, die weinig is. Want het is pas echt bijzonder wanneer het gewone meisje gewoon blijft.

5: Prinsessenpracht

Aansluitend bij het vorige thema verban ik alle prinsessenpracht! Na De selectie had ik het eigenlijk hier al grondig mee gehad. Een verhaal is niet alleen maar mooie jurken! Helaas zijn er nog genoeg schrijvers die vervallen in het beschrijven van de meisjesdroom of all time. Ik ben iemand die echt oneindig veel houdt van prinsessenverhalen, maar het moet natuurlijk wel een verhaal van inhoud blijven. Niet alleen van uiterlijk vertoon.

Dit was mijn top 5 van deze week. Welke thema’s ben jij zat in boeken? Vertel het me in een reactie! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *