Jullie zagen het al een aantal keer voorbij komen. Voor de leesclub Hooked on Books, las ik het boek The diabolic van S.J. Kincaid. Als je met een groep leest, lees je toch op een andere manier. Ik heb dat met de Throne of Glass-readalong heel erg gemerkt. Aan de ene kant kan het heel leuk zijn, aan de andere kant kun je ook onbewust beïnvloed worden. In hoeverre dat dit keer van toepassing is, kun je hieronder lezen!

Nemesis lijkt een doodgewoon meisje, maar niets is minder waar. Ze is een Diabolic, gemaakt om te doden. Op jonge leeftijd wordt ze gekocht door een adellijke familie om hun dochter Sydonia te beschermen – zo nodig met haar leven. Als Sydonia zich moet melden aan het hof van de keizer, die duidelijk kwaad in de zin heeft, neemt Nemesis haar plaats in. Niemand mag ontdekken wie en wat ze werkelijk is…

Wereldbouw

Dit boek is een sciencefictionroman. En eerlijk is eerlijk: dat wist ik van tevoren niet. Geen probleem natuurlijk, want ik heb de laatste tijd veel sciencefiction gelezen, maar dan moet ik altijd toch even slikken. Andere planeten en wezens zijn namelijk nog abstracter en grootser dan mijn gebruikelijke fantasy. Voor The diabolic moet je wel veel inlevingsvermogen hebben. Kincaid geeft genoeg zetjes om je fantasie te stimuleren de wereld in te vullen, maar niet alles is even makkelijk je voor te stellen. Daardoor is de wereld af en toe onbegrijpelijk en daardoor leeg. Gelukkig vult de verhaallijn dit gat wel op, maar een iets uitgebreidere beschrijving was in dit geval best nuttig geweest. Wat wel goed naar voren kwam is dat dit universum abstracter en overweldigender is dan de meeste werelden waarover ik heb gelezen. Het boek speelt zich echt af in een ongelofelijk indrukwekkende setting waar de verschillende planeten ontzettend van elkaar verschillen.

Personages

Essentieel zijn natuurlijk de personages voor het boek. En wauw deze blazen je van je stoel. Nemesis is werkelijk intrigerend. Ze deed me op heel veel vlakken denken aan Lyra uit Replica. Beide zijn namelijk opgegroeid in een maatschappij waarin hun menselijkheid wordt ontkent. Waar Lyra helemaal geen persoonlijkheid werd toebedeeld en ze dus eigenlijk een wat onbeschreven blad is, wordt Nemesis beschouwd als een moordmachine zonder gevoel. Daardoor gedraagt zij zich ook zo. Hoe meer je echter te weten komt over Nemesis, hoe meer je ook begint te begrijpen dat alles veel ingewikkelder ligt. Ik houd van deze nature-nurture discussie. De ‘eigenaar’ van Nemesis, Sydonia vond ik een wat leeg personage in de eerste hoofdstukken. Later ben ik daar anders over gaan denken door een plottwist die naar voren komt. Ik ben blij dat Kincaid dit heeft gedaan. Het verklaart zoveel en daardoor had ik ook graag wat meer gelezen over Sydonia.

 

Plot

Dit boek is verschrikkelijk duister en dreigend, als je je erdoor laat veroveren. Dat gebeurde bij mij niet helemaal, maar ik kreeg het idee wel goed mee. Heel veel personages zijn manipulatief en zeer complex. De machtsstrijd waarin Nemesis beland is niet een makkelijke. Haar rol daarin nog minder. Ik heb me een paar keer laten verassen door de wendingen die plaatsvinden en tsjeee nog steeds denk ik: wat gebeurde er veel in dit boek! Een beetje romantiek was ook zeer welkom. Daarnaast kan ik morele kwesties in een boek altijd zeer waarderen en ook deze waren er genoeg! Oneindig veel liefde van mijn kant voor de love-interest in het boek. Hij weet zijn spelletjes zeer goed te spelen. Nemesis vond ik in die zin wat dommig dat ze niet alles doorhad, maar goed liefde maakt blind, dus ik vergeef het haar.

Kritiek

Er zijn twee punten van kritiek die ik heb op dit boek. Ten eerste las ik het boek in het Nederlands en normaal gesproken heb ik hier nooit problemen mee. Toch krijg ik het gevoel dat ik veel van de sfeer uit het boek heb gemist omdat de vertaling nogal formeel en stijf was. Ik kreeg gewoon niet echt de compassie en opwinding bij het boek, die de verhaallijn toch zou moeten veroorzaken. Wanneer ik dan de reacties zie van de andere leeslcubmeiden, vind ik dat vreemd. Ik denk dat ik dit boek te stroef vertaald is. Daarnaast bleek dat dit boek als een standalone is geschreven. Dat merk je aan alles in het boek en het verhaal is daardoor ook zo gaaf. Het is compleet en het klopt en alle lijntjes komen samen. Nu hebben Kincaid en haar uitgever besloten om van het boek een serie te maken. Daar gaat voor mij wel iets mis, want er zijn helemaal geen lijntjes over en ik heb nu mijn twijfels bij de kwaliteit van de vervolgen. Natuurlijk moet maar blijken wat het wordt, maar ik ben sceptisch.

Conclusie

The diabolic is een steengoed sciencefictionverhaal met intrigerende personages. De plotwisselingen overrompelen je volkomen en de morele discussies laten je vertwijfeld achter. Ik heb ontzettend genoten van het boek, maar denk dat het in de originele taal beter gaat zijn. Ik ga het boek dus ook in het Engels aanschaffen en ze in de toekomst eens vergelijken. Tot die tijd zeg ik: kopen lezers! Dit boek is amazing!

Benieuwd naar de recensies van de andere leesclubleden van Hooked on Books? Klik dan even verder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *