Jennifer A. Nielsen - the false prince

 

Soms sta je in de boekhandel en dan wil je gewoon wat meenemen. Dat had ik vorige week en ik koos voor dit boek. Ik viel bij The false prince op het omslag, het verhaal en de prijs. Thuis heb ik natuurlijk een grote stapel boeken die ik nog moet lezen, maar ik besloot hier in te beginnen. Best choice ever! Het boek nam me binnen geen tijd mee naar Carthya en Sage was een personage waar ik nog veel meer over wil lezen.

Kinderboek, young adult of fantasy?

Waarom met deze kop beginnen. Nou de vertaling in het Nederlands was bedoeld voor een jongere doelgroep. Ik haalde hem zelf van de ya-afdeling van de boekhandel. Na het lezen vind ik dat het boek op de fantasy sectie thuis hoort. Nielsen heeft een volwassen boek gecreëerd met jonge personages. Sage is pas 14, maar doorstaat alle grillen van zijn opleiding tot prins met een volwassen perceptie. Het boek heeft eigenlijk geen romantiek lijn, hoewel er wel over huwelijksarrangementen gesproken wordt. Wel is er veel actie, leugens en bedrog. Dit boek is echt een topper voor jongens en meisjes. Maar de emoties en vooral angsten van Sage komen veel beter tot zijn recht bij een oudere doelgroep. Dit boek is op zijn minst voor een young adult-doelgroep maar zou niet misstaan op een fantasy-afdeling.

Karakters

Nielsen heeft het voor elkaar gekregen om in een paar woorden realistische personages te scheppen met elk een eigen persoonlijkheid en karaktertrekken. Het zorgt ervoor dat je snel kunt meeleven als lezer met de verschillende personages. Het meest bijzondere is echter wel dat ze veel informatie pas na de tijd aan de lezer mededeelt. Zo blijkt dat Sage eigenlijk elke nacht op verkenning is geweest terwijl je dit maar voor een aantal nachten volgt. Niet alle kaarten van het verhaal liggen erdoor meteen op tafel en dat maakt het extra spannend voor de lezer. Het mysterie van De verloren prins is niet zomaar opgelost en je blijft net zoals de andere spelers van dit corrupte spel tot het laatste moment in spanning over de afloop. Sage is een heel sympathiek persoon met zijn eigenaardigheden. Hij maakt heel veel begrip los doordat Nielsen zijn situatie schetst als onvermijdelijk en noodlottig en iets waar hij zeker nooit voor gekozen heeft. Een leven is niet makkelijk en soms moet je overleven in een situatie waar je niks aan hebt kunnen doen.

Quote the false prince

Laatste woorden

Niet alles in het boek is realistisch. Zo kan Sage blijkbaar twee weken zonder slaap en wanneer hij gewond raakt is dat geen gigantisch probleem voor zijn conditie. Nielsen heeft misschien iets te veel geprobeerd om spanning in het boek te leggen, waar het niet altijd nodig was. De complotten en mysteries zijn echter zo intrigerend dat dit snel te vergeven is. The false prince bezorgt de lezer zeker weten een ongelofelijk fijne tijd tijdens het lezen. Het boek is toegankelijk voor jongere en oudere lezers en vertelt een wervelend verhaal dat je tot de laatste bladzijde aan het boek gekluisterd houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *