Ondertussen is het alweer even geleden dat ik The jewel las. Het is een boek waar ik lange tijd naar uit heb gekeken, vooral om het ongelofelijke mooie omslag. Het is echt een eye catcher en een van de pareltjes die ik graag in mijn boekenkast heb staan. Ook als ik naar de vervolgdelen kijk, dan krijg ik een extreem ‘moet-ik-hebben’ gevoel. Zeer gevaarlijk natuurlijk voor mijn portemonnee! De omslag is zeker niet altijd alles, maar ook wat ik hoorde over dit verhaal klonk interessant. Het deed me een beetje denken aan Verwelken van Lauren DeStefano, maar onvermijdelijk ook aan De selectie. Van het eerste boek ben ik wel fan, het laatste boek vond ik verschrikkelijk. Hoe The jewel zich hiertussen verhoudt, lees je hieronder!

Verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land… dat overkomt Violet. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook gevangenschap en duistere plannen. De nietsonziende hertogin wil Violets bijzondere gave uitbuiten, tegen elke prijs. Violet moet ontsnappen voor het te laat is. Dan blijkt dat haar beste vriendin Raven in gevaar is. Violet staat voor een onmogelijke keuze: moet ze Raven redden of zichzelf?

Invloeden van andere boeken

The jewel heeft heel duidelijk invloeden van andere boeken in zich. Dat mag vanaf het begin heel duidelijk zijn. Het was moeilijk voor mij om het podium waarop Violet te koop wordt aangeboden niet te zien als het podium uit The Hunger Games waar de kandidaten worden voorgesteld. De mooie jurken doen denken aan De selectie en de gevangenschap met alle luxe binnen het surrogaatschaap aan The Chemical Garden-trilogie. Overlap dus. En dan moet je wel origineel kunnen blijven… Gelukkig deed Ewing dit en wel door een soort van magische gave in het boek te verwerken. Ik vond dit een onmisbaar en ontzettend mooi aspect aan het boek. De beschrijvingen van hoe Violet haar voelt wanneer ze de connectie met een boom op een gegeven moment was ingrijpend en intrigerend. Dit stuk achtergrond in het boek maakt het boek echt heel goed!

Plotlijnen

Maar lang niet alle plotlijnen zijn zo sterk. Natuurlijk wordt Violet verliefd op precies de verkeerde persoon. Natuurlijk is Violet ontzettend getalenteerd. Zo getalenteerd zelfs dat nummers 1 tot en met 4 (Violet is slechts nummer 5) van de surrogaten daarbij in het niets vallen. Natuurlijk is er een verzet aan de gang en natuurlijk moet Violet een onderdeel van worden. Al deze lijntjes vond ik jammer en grotendeels voorspelbaar. Het boek wist me eigenlijk niet te verrassen en dat had wel gemoeten. Desondanks is het wel een boek dat makkelijk leest en waar je je gemakkelijk in kan verliezen. Er is een gezonde spanning in het boek en het is niet moeilijk om met de angsten van Violet mee te lezen. Ik ben bovenal geïntrigeerd door Raven – de vriendin van Jewel – die volgens mij echt nog 10.000 x dapperder is dan Violet. Ook ben ik benieuwd wat de andere geselecteerde dames nog in petto hebben!

Politieke spelletjes

En dan komen we eigenlijk bij de kern van het verhaal. Alles draait om politiek en Violet en consorten zijn daarin eigenlijk maar hele kleine spelers. Je moet je bedenken dat de verschillende adelhuizen al eeuwen tegen elkaar strijden om de machtigste te zijn. Overal is jaloezie en een dubbele onderlaag aanwezig. Hierin zijn de spelers hun menselijkheid eigenlijk verloren. Ik hoop dat dit nog veel en veel verder uitgediept wordt, want echte slechteriken zijn zeer intrigerend! Ewing besteed echt aandacht aan hun kant van het verhaal door steeds wat meer uitleg te geven. Ze doseert dit goed, zodat het allemaal niet te veel in een keer is, maar dat je toch een goed achtergrondverhaal krijgt.

Conclusie

Een vermakelijk verhaal, dat veel doet denken aan andere young adult-boeken. Er zitten prachtige plotlijnen waarvan ik hoop dat Ewing ze nog verder gaat uitdiepen. Op andere punten is het boek flink voorspelbaar. Over het aantal sterren heb ik hard lopen twijfelen. 3,5 ster zou wat meer op zijn plek zijn, maar ik ben wel mega nieuwsgierig naar het vervolg. En een vervolg van een boek dat ik 3,5 sterren geef zou ik eigenlijk niet lezen. Dus The jewel krijgt 4 sterren omdat het me nieuwsgierig genoeg heeft gemaakt om het vervolg te lezen. En natuurlijk om het omslag, want dat is echt gorgeous!

Voor meer quotes uit The jewel kijk je dit filmpje! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *