Houd je me bij op instagram? Dan weet je het vast wel, ik las de afgelopen weken de eerste boeken van The Mortal Instruments. Ik heb de hele serie in mijn kast staan, maar ik was er nog nooit aan begonnen. Ik bedoel negen boeken lezen.. ja dan ben je wel even zoet! Maar toen kwam er de leesclub in Utrecht en gingen we gezamenlijk deel 1 van de serie lezen. Een goede reden om dus ook te beginnen.. en dat was verslavend.. Heel verslavend. Zodoende heb ik nu de eerste drie delen uit en besloot ik een overkoepelende recensie te schrijven. Niet erg lang, want ja de meesten van jullie zullen het wel al gelezen hebben. Gewoon voor de trage mensen onder ons die nog 10 jaar achter de hype aan huppelen. En pfoe wat een boeken.

City of Bones

Allereerst wat gaat dit boek snel. Ik denk dat alle evenementen in het boek zich in een week afspelen. Dat was voor mij wat onrealistisch. De gelaagdheid van het boek, de individualiteit van de verschillende personages en de plot was echter fantastisch. Ik las een beschuldiging van iemand dat het verhaal eigenlijk Harry Potter in een andere setting was met Jace als Draco en Clary als Ginny. Nou ik heb er op gelet, maar zag het niet terug. Een geweldig origineel verhaal met ontzettend mooi uitgewerkte personages. Als het tempo dan nog een stukje omlaag mag en de uitgever een correctie op de spelling uitvoert dan zou het perfect zijn.

City of Bones 2

City of Ashes

Het verhaal gaat verder. Ik ben love triangles goed zat, maar ik vond dit absoluut geen hinderlijke! Door de ingewikkelde situatie tussen Jace en Clary en de oververliefde Simon was dit onvermijdelijk. Ik vond het mooi dat Clary nooit echt aan het twijfelen was hierin. Ook de uitwerking van Faeries, Weerwolven en Vampiers vond ik heel gaaf in dit boek. Je krijgt wat meer achtergrondinformatie. Wel begon de lichtelijke irritatie dat de reeks begon te lijken op elk boek een andere Mortal Instrument verkrijgen, echter wist Clare er een twist aan te geven waardoor ik al snel hierover heen keek. De uitwerking van de relatie tussen Jace en Valentijn was erg mooi en realistisch en de vertwijfeling goed tot uitdrukking gebracht. Ook in combinatie met de boosheid en handelingen van de Lightwoods. De achtergrondperikelen van Alec en Magnus waren daarnaast erg vermakelijk. Dus sterke personages wederom en een geweldig ontsluiting van de plot.

City of Ashes

City of Glass

Ditmaal maken we kennis met Alicante. Het was fijn om New York uit te gaan en wat meer van de wereld van de Shadowhunters te zien. Wederom een keurige uitwerking van de gelaagdheid van de wereld. De nieuwe achtergrondkennis over de Clave en de Circle waren nodig en een fijne aanvulling. De wereld wordt echt steeds beter opgevuld. Nieuwe informatie over Valentijn was ook top en dan de ontwikkeling die Clary meemaakt compenseert mooi de vertwijfeling van Jace. Jace was best annoying dit boek met zijn negatieve gedachtes. Ook de liefdeslijn begon wat te ergeren, maar gelukkig zorgen de twists in het verhaal ervoor dat aan het eind van City of Glass je met een verliefde zucht het boek kan dichtslaan. Als laatste een thumbs up voor de achtergrond die de Engelen hebben in dit verhaal en de lagen van homofobie die er in zijn verwerkt. Beide elementen maken het dat het boek op een hoger niveau komt.

City of GlassEn de kritiek?

Ik was dus mega enthousiast. Toch hoor ik veel kritiek ook op de boeken, voornamelijk op de schrijfstijl. Hoewel er zeker fouten in deze boeken staan (ik las ze Engelstalig) en dit ontzettend slordig was, vond ik de schrijfstijl niet hinderlijk. Ik denk dat deze boeken je liggen als je graag veel fantasy leest en ge├»nteresseerd bent in de verwerking van mythes en legendes in verhalen. Ook denk ik dat het een pluspunt heeft als je houdt van hartenpijn en romance. Ik ken genoeg mensen die ofwel niet van fantasy houden ofwel niet van romance en dan kan deze combinatie slecht uitpakken. Er zijn daarnaast wel diepere lagen in het verhaal, maar het is niet dat je moet gaan zoeken naar aanwijzingen en diepe moralen. Als je dus gewend bent om zware fantasykost te lezen dan kun je dit oppervlakkig gaan vinden. Voor mij waren de boeken tot nu toe een ontzettend aangename verassing. Ik ben blij dat ik de boeken destijds allemaal gekocht heb en had van tevoren nooit gedacht dat Clare zoveel realistische thema’s in de boeken had gestopt. Dus ik zeg: aanrader!

Wat is jouw ervaring met The Mortal Instruments-serie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *