Weer zo’n leuke TTT. Wist je dat ik legende/mythe fan ben? Of eigenlijk verhalen fan. Ik heb er ook een geheugen voor. Vertel mij een mythe en ik zal hem niet gauw vergeten! Mede door mijn verbazingwekkende geheugen op dit vlak (echt ik onthoud verder echt nooit wat) ben ik Geschiedenis gaan studeren. De grens tussen wat een volksverhaal, mythe of legende is, is echt heel klein. Wat is een verhaal en wat is geschiedenis? Wat is op werkelijkheid gebaseerd en wat is totaal verzonnen? Je kunt dus bijna alle fantasyboeken hier in dit lijstje neerzetten. Maar ik zal proberen mij te houden aan de mythische verhalen. Mijn lijstje!

  1. Nevelen van AvalonNevelen van Avalon van Marion Zimmer Bradley. Het is lang geleden dat ik dit boek las, maar het was ook zwaar en prachtig. Nevelen van Avalon gaat over de Arthur-legende en op een hele mooie complete manier. De vervolgdelen heb ik alleen nooit opgepakt, want het was een flinke zit om dit uit te krijgen.
  2. Ontworteld van Naomi Novik. Ja ik ben knettergek op Ontworteld. Wist je dat ik nu een poster heb van Ontworteld? Ik zal hem nog voor jullie instagrammen! Nou goed: Naomi is Pools en vond inspiratie voor dit verhaal in Poolse en Russische sprookjes/mythen/legenden.
  3. De Tovenaars van Caprona. Een kinderboek van de amazing Diana Wynne Jones die het verhaal van Romeo en Julia herverteld. En ik ben gek op Romeo en Julia. Telt dit als mythe of legende – YES. Romeo en Julia is namelijk gebaseerd op de mythe van Pyramus en Thisbe. Het is vrijwel letterlijk het verhaal van Shakespeare maar dan in een andere tijd. Pretty nice.
  4. Fallen van Lauren Kate. Hier kun je wel de vraag stellen of Fallen gebaseerd is op mythen en legendes. Want beschouw je engelenverhalen als mythes? Ik vind dat je dat wel kan doen en ik ben mega fan van de Fallen serie. Dus hierbij.
  5. De reiziger van Diana Gabaldon. Oké hier speel ik weer eens vals. Ik heb deze boeken nog niet gelezen, maar ik kijk wel Outlander. En in Outlander komen heel veel Schotse volksverhalen voor! De magie die uit deze verhalen spreekt is werkelijk betoverend 😉 Daarnaast houd ik van Schotland.
  6. Tristan en Isolde. Het verhaal van Tristan en Isolde is een Keltische mythe a la Romeo en Julia (alweer, sorry). Ik las het verhaal eens in een verwerking, maar ik heb geen idee meer van wie het boek was! Ik heb er wel heel erg van genoten en vandaar staat deze mythe in de lijst!
  7. De Godinnentest van Aimée Carter. Dit boek las ik afgelopen zomer en ik was pretty amazed. Ik ben best wel een expert op Griekse mythes en ik ergerde me totaal niet aan de verwerking van de mythes in dit verhaal! En dat overkomt mij niet vaak. Ik ben dus fan 🙂 Godinnentest
  8. Arthur en de Zienersteen van K. Crossley-Holland. Hier heb ik het ook eerder over gehad. Kinderboek gebaseerd op de Arthur-legende.
  9. Illias/Odyssee van Imme Dros. Ik heb de verhalenbundel van haar. Ze maakt ontzettend leuke verwerkingen en tekeningen bij de verhalen!
  10. Ik kom niet aan de 10! Ik heb echt in alle ernst in mijn boekenkast gekeken, maar wat ik nog heb staan wil ik niet benoemen omdat ik het nog niet heb gelezen en gewoon niet weet of het het vermelden waard is. Dus 9 tips vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *