TTT - Sabaa Tahir - Vuur en AsJongens, ik heb geen tijd voor een volledige Top Ten on Thursday. Gelukkig is het thema van deze week Vuur! Want dat betekent dat ik jullie gewoon alles ga vertellen over het boek Vuur en As van Sabaa Tahir! Ik ben namelijk mega fan en heb nog geen recensie hier erover geplaatst. Tijd dus om het boek te bespreken.

Vuur en As vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is…

An ember in the ashes weet je dat ik deze Engelse titel duizend maal mooier vind als de vertaling. De vertaling komt er namelijk niet bij in de buurt. In het boek wordt het twee keer gezegd: ‘You are an ember in the ashes.’ En de rillingen lopen je dan over het lijf. Het zegt dat je meer bent. Jij bent dat wat het vuur doet aanwaaien. Vuur en As: nop totaal verkeerde vertaling. Het eerste deel in de Nederlandse serie heet De heerschappij van de Maskers. An sich klopt deze titel bij het boek. Maar ook dit vind ik niet heel passend. Het vat namelijk niet de intensiteit van het boek samen. Het maakt het boek zo officieel, terwijl het boek juist zo vurig, onverwacht en vloeiend is. Niks straks en officieels aan! Ik had dan ook het liefst geen ondertitel gezien, maar gewoon iets als: de vonk in het as. I do not know. Dit klinkt ook niet.

Dan het boek. Het wordt verfilmd! – Fan Girl moment – De setting is een Arabische wereld met Djinns en Arabische magische wezens. Ik weet de namen niet meer, maar het was mysterieus en fascinerend. Het schijnt dat Tahir met een dergelijke wereld een trend van Oosterse werelden in YA is begonnen. Ik heb nog niet echt een opvolging hiervan gezien, maar ben in ieder geval blij met de sfeer van de sprookjes uit duizend en één nacht. Dat ze eigenlijk een extreem regime zoals je dat ook in de Wetten van de Magie op een bepaald moment ziet schept, en daar langzaam de magie doorheen verweeft is erg mooi. De culturen die ze schept staan stevig. Ik denk dat eenieder ook wel direct kan inleven in de groepen die beschreven worden. Masks en Scholars, maar ook stamverbanden en religieuze monniken. Ik had zelf het gevoel dat ik heel veel Romeinse invloeden in het boek terugvond.

De hoofdpersonages zijn daarnaast ook erg realistisch. Tahir is niet schuw om het verhaal in onverwachte lijnen te laten lopen. Ik heb diverse lezers gehoord die bepaald scenes te ver vonden gaan. Ik heb dit gevoel niet gehad, maar vond het juist gedurfd en fijn dat Tahir wat morele grenzen verschoof. Laia is daarnaast een ontzettend zwak personages. Niet in uitwerking maar in persoon. Dat Tahir daarmee een anti-held schept is heel verfrissend en realistisch. Ze gaat door ondanks dat dit niet in haar persoonlijkheid ligt. Ze trekt aan één klein stukje van haar zelf – het willen redden van haar broer – en moet daardoor vechten met haar eigen persoonlijkheid. Ook Elias heeft bewonderenswaardige karaktertrekken. Hij is een goed gebouwd dapper personage zonder too much te worden. Het enige is dat zijn geschiedenis als ‘opgegroeid bij nomaden’ een beetje voorspelbaar is als verklaring waarom hij anders denkt. Ook een minpuntje aan het boek vond ik dat de hints van magie niet werden begrepen door de personages en dat de personages weigerden te geloven in dingen die ze voor hun eigen ogen zagen gebeuren. Kom op jongens: niet zo koppig!

Ik denk dat ik niet te veel verder moet uitweiden. Vooral ook omdat ik nog 4 min. heb totdat ik moet vertrekken en deze post nog zo nodig moest schrijven voor jullie. Sorry voor deze TTT die geen TTT is. Maar lees Vuur en As please! Het is een verrijking van de YA-literatuur.

Eén reactie:

  1. Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Dit boek is voor mij de beste YA van dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *